Цей простий огірковий салат на зиму завжди робила моя мама, а тепер її досвід по заготівлі огірків перейняла я. Салат Ніжинський виходить дуже смачним. Обов’язково спробуйте закрити кілька баночок такої заготовки на зиму. У ній дуже вдало поєднуються аромати огірків, кропу і цибулі – покращуючи і взаємно доповнюючи один одного. Пропоную використовувати мій перевірений і докладний рецепт з покроково зробленими фото, і тоді, консервований в домашніх умовах огірковий салат Ніжинський буде радувати ваших їдців всю зиму.
Інгредієнти: Кріп, Огірки, Оцет, Сіль, Цибуля, Цукор
Як приготувати салат з огірків Ніжинський на зиму
Щоб зробити цю заготовку нам знадобиться 1 кілограм свіжих огірків. Розмір, звичайно, не особливо важливий, але краще брати не дуже товсті. Замочуємо огірочки в холодній воді на кілька годин. Я, зазвичай, це роблю вранці перед роботою, а ввечері спокійно займаюсь заготовками.
Після такого замочування огірки стають яскраво-зеленого кольору. Ретельно промиваємо їх і обсушуємо рушником. Відрізаємо кінчики. Кожен огірочок потрібно акуратно порізати на кільця товщиною не більше 5 міліметрів. Якщо огірки у вас великі, то коліщатка потрібно буде розрізати на половини або і «четвертувати».
Лук, його нам знадобиться 200 грам, очистимо від лушпиння і нарізаємо тоненькими півкільцями, товщина яких, приблизно, 3 міліметри.
Кріп беремо за смаком. На такий обсяг огірків, 4 гілочок магазинного кропу, думаю, буде досить. Просто у мене кріп НЕ гілочками, а великими «лапками» з власного городу. Якщо в грамах, то це 25 грам. Промиваємо і подрібнюємо ароматну зелень.
До огірків додаємо цибулю, кріп, 2/3 столової ложки солі, 1,5 столових ложки цукру і 1 столову ложку 9% оцту.
Перемішуємо вміст, намагаючись не ламати самі огірки. Робимо все дуже акуратно. Огірково-цибулевій масі тепер необхідно постояти 2 години. У холодильник прибирати не треба.
Ближче до завершення зазначеного, часу миємо та стерилізуємо банки і кришки. У чисті сухі банки кладемо по 4 горошини чорного перцю і по невеликому шматочку лаврового листа. Багато лаврове листя не треба, можна обійтися і зовсім без нього. Зверху викладаємо огірковий салат, акуратно утрамбовуючи його ложкою.
Прикриваємо заготовку чистими кришками і даємо відстоятися ще 20 хвилин.
Тепер, залишається ще простерилізувати заготовку. Півлітрові баночки прогріваємо на водяній бані 10 хвилин, а літрові – 15-20 хвилин.
Не забуваємо, що час відраховуємо від початку закипання води.
В результаті описаного вище простого приготування у мене вийшло з вказаної кількості продуктів рівно 2 баночки по 700 мілілітрів. Салат з огірків Ніжинський зберігається стандартно, як і більшість заготовок на зиму, – в прохолодному місці.