Яблучний оцет – це набагато смачніша і корисніша приправа, ніж звичний столовий. До того ж, його легко приготувати. Тому пропонуємо вам рецепт яблучного оцту.
Для оцту можна брати перестиглі яблука, а також відходи після приготування повидла, варення.
Яблука треба помити в ємності два-три рази замінюючи воду, потім дрібно їх порізати.
Далі яблука необхідно викласти в широку ємність та додати цукор в наступних пропорціях:
- 1 до 20 (або 50 грамів цукру на 1 кілограм яблук) для солодких плодів;
- 1 до 10 ( 100 грамів цукру на 1 кілограм яблук) для кислих яблук.
Після цього воду треба нагріти до 60-70 градусів та залити плоди. Вода має не просто повністю покривати яблука, її рівень повинен бути десь на 2-3 пальці вище рівня яблук.
Далі покладіть на каструлю велику круглу тарілку чи дерев’яний круг, помістіть зверху гніт і поставте ємність в тепле приміщення. Слідкуйте щоб на каструлю не потрапляли промені сонця.
Один раз на дві доби ретельно перемішуйте яблука.
Через 14 днів масу треба процідити. Для цього складіть марлю в три рази. Рідину розлийте в пляшки так, щоб до верху було вільних 5-7 сантиметрів, та закрийте їх пробками, які попередньо стерилізували. Можна навіть залити пробки парафіном.
Оцет треба зберігати в темному приміщенні (в льоху, коморі або кухонній шафі) при температурі від +4 до +20 градусів за Цельсієм. Якщо немає змоги поставити оцет в темряву – просто закрийте пляшки темним папером.