Коптити рибу можна і вдома. Головне – знати певні нюанси, які допоможуть правильно організувати процес та отримати смачний і якісний продукт.
Як коптити рибу в домашніх умовах напівгарячим способом
Див. також: холодне і гаряче копчення риби.
В першу чергу, варто пам’ятати про те, що коптити рибу таким способом можна в тому випадку, коли вона засолювалася не більше 24-х годин. Перед тим як почати процес закопчування, вимочіть рибини від зайвої солі. Для цього треба помістити їх в воду на 12-24 години. Чим більша риба – тим довше її необхідно замочувати.
Щоб риба вийшла ідеальною, варто використовувати спеціальну коптильню. Але якщо такої нема – скористайтеся звичайною пічкою-буржуйкою. Головне, щоб на трубі було два додаткових коліна – завдяки їм температура диму постійно матиме близько 60-ти градусів.
Рибу необхідно повісити над зрізом труби, з якої відходить дим, а піддувала грубки прикрити так, щоб в топці тирса тліла, а не розгорялася надто сильно. Див. якою тирсою і на якому дереві можна коптити рибу.
Коптити рибу треба один день, з ранку до вечора. Цього достатньо, аби все вийшло смачним та запашним.
Хоча така риба і виглядає, як рибинки гарячого копчення, але вона має свій особливий смак і аромат.
І наостанок, пропонуємо вам відео присвячене напівгарячому копченню рибки.
А це відео про напівгаряче копчення оселедця: