Закінчується осінь, сад уже спорожнів і тільки яскраво жовті плоди айви красуються на гілках. Вони вже остаточно дозріли. Це дуже вдалий час для того, щоб приготувати дуже смачне варення з тертої айви. Як варити айвове варення так, щоб натерті часточки вийшли м’якими, а варення смачним я і хочу розповісти в цьому рецепті.
Інгредієнти: Айва, Вода, Цукор
Щоб все було максимально зрозуміло, доповню його покроковими картинками.
Для варіння варення потрібно запастися:
- айвою – 1 кг;
- цукром – 1-1,2 кг;
- водою.
Як приготувати густе варення з айви тертої.
Стиглі плоди гарненько миємо, вирізаємо серединки, видаляємо пошкодження і зчищаємо шкірку. Шкурки та серединки не викидати, а складаємо їх в каструльку, заливаємо водою так, щоб вони “плавали” і ставимо на вогонь.
Після того, як водичка закипить, варимо хвилин тридцять на повільному вогні під закритою кришкою. Після того як вимкнемо вогонь даємо охолонути і одночасно настоятися. Така процедура потрібна для того, щоб максимально використовувати в’яжучі та інші корисні речовини, що є в айві. Варення вийде більш густим і ароматним. Можете спробувати зварити варення просто на воді і побачите різницю.
Ну а ми продовжуємо приготування. Коли вміст охолоне, зливаємо рідину в емальовану ємність. На цьому відварі ми і будемо варити наше найсмачніше і густе варення з айви.
Ставимо ємність на вогонь, додаємо цукру і розмішавши, чекаємо коли сироп закипить. Кількість цукру можна класти на свій смак, але не менше ніж 1 кг на 1 кг очищеної айви. На мій смак це найбільш оптимальне співвідношення. Якщо взяти менше, то варення буде менш густим , а якщо більше ніж 1,2 кг, то занадто нудотним. Своє оптимальне співвідношення Ви зможете визначити тільки в процесі варіння, ну, або довіритесь моєю смаку.
За цей час почищену айву натираємо на тертці. Я роблю це на комбайні на спеціальній насадці. Тому, ця процедура не займає багато часу і сил. Коли сироп закипить додаємо в нього терту айву.
На швидкому вогні даємо закипіти, зменшуємо вогонь і варимо до готовності. Зазвичай на це у мене йде не більше години. Довше варити не варто, тому що, терті часточки вже і так стають м’якими, а варення після охолодження, досить густим.
Розфасовуємо солодку заготовку гарячою у підготовлені заздалегідь банки, накриваємо пластмасовими кришками і відставляємо в те місце, де у Вас зазвичай зберігаються інші запаси на зиму.
Відкрите до чаю варення з айви приємно здивує Вас і Ваших їдців як своїм ароматом, так і смаком, і структурою. Млинці, оладки, сирники – смачнішого доповнення до них не можливо і придумати. Свіжі булочки і просто свіжий хліб з ним теж йдуть просто “на ура”!