Найсмачніше варення з айви тертої. Покроковий рецепт з фото як зварити варення з айви – густе і м’яке.

Закінчується осінь, сад уже спорожнів і тільки яскраво жовті плоди айви красуються на гілках. Вони вже остаточно дозріли. Це дуже вдалий час для того, щоб приготувати дуже смачне варення з тертої айви. Як варити айвове варення так, щоб натерті часточки вийшли м’якими, а варення смачним я і хочу розповісти в цьому рецепті.

Щоб все було максимально зрозуміло, доповню його покроковими картинками.

айва стигла

Для варіння варення потрібно запастися:

  • айвою – 1 кг;
  • цукром – 1-1,2 кг;
  • водою.

Як приготувати густе варення з айви тертої.

Стиглі плоди гарненько миємо, вирізаємо серединки, видаляємо пошкодження і зчищаємо шкірку. Шкурки та серединки не викидати, а складаємо їх в каструльку, заливаємо водою так, щоб вони “плавали” і ставимо на вогонь.

Найсмачніше варення з айви тертої

Після того, як водичка закипить, варимо хвилин тридцять на повільному вогні під закритою кришкою. Після того як вимкнемо вогонь даємо охолонути і одночасно настоятися. Така процедура потрібна для того, щоб максимально використовувати в’яжучі та інші корисні речовини, що є в айві. Варення вийде більш густим і ароматним. Можете спробувати зварити варення просто на воді і побачите різницю.

Найсмачніше варення з айви тертої

Ну а ми продовжуємо приготування. Коли вміст охолоне, зливаємо рідину в емальовану ємність. На цьому відварі ми і будемо варити наше найсмачніше і густе варення з айви.

Найсмачніше варення з айви тертої

Ставимо ємність на вогонь, додаємо цукру і розмішавши, чекаємо коли сироп закипить. Кількість цукру можна класти на свій смак, але не менше ніж 1 кг на 1 кг очищеної айви. На мій смак це найбільш оптимальне співвідношення. Якщо взяти менше, то варення буде менш густим , а якщо більше ніж 1,2 кг, то занадто нудотним. Своє оптимальне співвідношення Ви зможете визначити тільки в процесі варіння, ну, або довіритесь моєю смаку.

Найсмачніше варення з айви тертої

За цей час почищену айву натираємо на тертці. Я роблю це на комбайні на спеціальній насадці. Тому, ця процедура не займає багато часу і сил. Коли сироп закипить додаємо в нього терту айву.

Найсмачніше варення з айви тертої

На швидкому вогні даємо закипіти, зменшуємо вогонь і варимо до готовності. Зазвичай на це у мене йде не більше години. Довше варити не варто, тому що, терті часточки вже і так стають м’якими, а варення після охолодження, досить густим.

Найсмачніше варення з айви тертої

Розфасовуємо солодку заготовку гарячою у підготовлені заздалегідь банки, накриваємо пластмасовими кришками і відставляємо в те місце, де у Вас зазвичай зберігаються інші запаси на зиму.

Найсмачніше варення з айви тертої

Відкрите до чаю варення з айви приємно здивує Вас і Ваших їдців як своїм ароматом, так і смаком, і структурою. Млинці, оладки, сирники – смачнішого доповнення до них не можливо і придумати. Свіжі булочки і просто свіжий хліб з ним теж йдуть просто “на ура”!

Найсмачніше варення з айви тертої