Морс – це дуже корисний і смачний напій. Тому пропонуємо вам два прості рецепти приготування морсу з томатів.
Старовинний рецепт морсу з помідор
Це дуже старовинний рецепт, за яким морс готували ще століття тому. За цим рецептом виходить дуже смачний напій з пікантною кислинкою.
Пам’ятайте про те, що для цього морсу можна брати лише стиглі помідори. Добре їх вимийте, поріжте на дві частини, виріжте місце, де кріпиться плодоніжка.
Далі складіть помідори в ємність шарами, посипаючи їх крупною сіллю. Каструля має бути заповнена до самого верху. Після цього покладіть зверху дерев’яний кружок і притисніть помідори гнітом. Лишіть каструлю в теплому місці на три дні. Коли ви побачите зверху сік і піну, та відчуєте кислуватий запах – можете переносити заготовку в льох. Зніміть з неї гніт і закрийте каструлю щільною тканиною.
Ваш морс готовий. Тепер можете вичерпувати його з каструлі кухлем. Та пити із задоволенням.
Як ви бачите, рецепт дуже простий. Але його єдина складність полягає в тому, що не у всіх є льох. Тому пропонуємо вам другий рецепт – більш сучасний. Він не потребує використання льоху.
Сучасний спосіб приготування томатного морсу
Також виберіть стиглі помідори, помийте, перекрутіть на м’ясорубці разом зі шкіркою (її знімати не можна, бо саме в ній є ферменти для закислення).
Далі вилийте сік в банки, заповнивши приблизно дві третини. Накрийте їх горлечка серветками та поставте в тепло на пару днів. Коли побачите зверху піну – значить, томати достатньо закисли, щоб робити з них морс.
Якщо хочете позбутися насіння і шкірок – перетріть через сито, але можете цього і не робити. Злийте сік в каструлю, поставте на маленький вогонь і варіть 20-25 хвилин. При цьому періодично знімайте піну.
Далі розлийте морс в банки та закатайте як звичайний томатний сік.
Не забудьте стерилізувати банки та кришки. Готові заготовки поставте на зберігання в прохолодне місце. До речі, кришки можуть бути як залізними, так і звичайними, поліетиленовими.
І, наостанок, відео, присвячене приготуванню морсу: