Морс з обліпихи: різні варіанти приготування - як приготувати обліпиховий морс швидко і просто взимку і влітку

Морс з обліпихи: різні варіанти приготування – як приготувати обліпиховий морс швидко і просто взимку і влітку

Морс – це поєднання цукрового сиропу і свіжовичавленого ягідного або фруктового соків. Щоб напій був максимально насичений вітамінами, сік додають в уже злегка остиглий сироп. Це варіант приготування за класичною технологією. Ми ж в цій статті спробуємо розповісти і про інші способи приготування морсу. В якості основного інгредієнта будемо використовувати обліпиху. Обліпихове дерево досягає чотириметрової висоти. Але головна трудність збору корисної ягоди не в висоті чагарнику, а в гострих і довгих шипах, які розташовуються на гілках з плодами. Сучасні селекціонери пропонують нові сорти саджанців, які позбавлені цього «гострого» недоліку. Якщо ж деревце ще зовсім маленьке і не дає великого врожаю бурштинових ягід, то обліпиху можна придбати на продовольчому ринку або магазині, як в свіжому, так і в замороженому вигляді.

Яку ягоду використовувати

Обліпиха дозріває в серпні-вересні місяці. Після збору ягода швидко розкисає, тому, її слід якомога швидше переробити на морси, компоти або варення. Якщо варення і компоти чудово зберігаються в погребі всю зиму, то морс слід випивати або відразу ж, або протягом перших пару днів після приготування. Тому, частину ягід рекомендується заморозити, щоб взимку і в місяці міжсезоння була можливість в будь-який час приготувати для себе і для своїх близьких вітамінний обліпиховий морс. Правильно заморозивши обліпиху, ви забезпечите себе вітамінами на весь зимовий період.

Не має значення, яку ягоду (свіжу чи заморожену) ви будете використовувати, морс з обліпихи вийде однаково смачним і корисним.

обліпиховий морс

Підготовка ягід

Свіжі плоди перебирають, видаляючи гілочки і листя. Плодоніжки можна не обрізати. При використанні друшляка обліпиху споліскують під краном, і деякий час дають постояти, вичікуючи стікання зайвої рідини.

Якщо плоди були заморожені, то додаткових маніпуляцій з підготовки обліпихи робити не потрібно. Єдине, якщо цього вимагає рецепт, ягоди потрібно розморозити. Для цього ягоди залишають в тарілці на столі на 20-30 хвилин.

обліпиховий морс

Рецепти морсу з обліпихи

Класичний варіант з варінням сиропу

Кілограм обліпихи, 3 літри води і пара склянок цукру – основні інгредієнти для даного рецепта. Ягоди подрібнюють блендером або розчавлюють товкачем для картопляного пюре. М’якоть відокремлюють від соку за допомогою дрібного сита або шматки марлі.

Паралельно в каструлі гріють воду з цукром. Щоб крупинки швидше розійшлися, сироп помішують ложкою. Після початку активного бурління в каструлю додають м’якоть і через хвилину вогонь повністю вимикають. Основу для морсу залишають під кришкою на 20 хвилин, а потім проціджують. В солодкий сироп додають віджатий на початковому етапі сік. Морс готовий! Щоб напій став максимально освіжаючим, в келихи додають лід. Про способи самостійного приготування крижаних кубиків для коктейлів є докладний матеріал на сайті.

Олена Баженова у своєму відео-рецепті доступно та просто розповідає про приготування обліпихового напою в домашніх умовах.

Простий спосіб з медом без варіння сиропу

Для цього рецепта беруть склянку чистих обліпиховиї ягід, 3 склянки води (чистої, бажано, бутильованої) і 4 столових ложки меду.

Ягоди подрібнюють блендером і пропускають через дрібне сито, віджимаючи сік. М’якоть заливають холодною водою і гарненько перемішують. Рідина змінить свій колір на блідо оранжевий. «Промиту» м’якоть проціджують і викидають. У воду додають свіжовичавлений сік і мед. Морс ретельно перемішують, чекаючи повного розчинення кришталиків продукту бджільництва.

обліпиховий морс

Зимовий варіант – обліпиховий морс із замороженої ягоди

З попереднім розморожуванням

Для приготування морсу беруть 200 грам ягід. Ягоди розморожують. Половину склянки води додають до відтанутих плодів і пробивають блендером до повного подрібнення обліпихової маси. Отриманий сік проціджують крізь марлю або ситечко. У концентрований сік додають 3 столові ложки цукру або натурального меду і 2 склянки чистої води. Морс розмішують до повного розчинення підсолоджувача та розливають по порційних склянках.

Морс без розморожування ягід

Обліпиху, 200 грам, заливають склянкою крутого окропу. Масу подрібнюють блендером і проціджують. У теплий сік додають ще 2 склянки кип’яченої (можна і сирої) води і 3 столові ложки цукрового піску. Після повного охолодження, домашній напій власного приготування готовий до подачі на стіл. У період хвороби, для підтримки імунітету, цукор замінюють медом, а морс п’ють в теплому вигляді.

Канал «Томочка Розумниця!» Представляє вам рецепт обліпихового морсу з заморожених ягід.

З обліпихи і журавлини

Для цього рецепта використовують як свіжі, так і заморожені плоди. Ягоди в рівній пропорції (по 100 грам) заливають склянкою гарячої води, відразу ж подрібнюють блендером і проціджують. Якщо блендера під рукою немає, то ложкою перетирають крізь сито або марлю. Але, в цьому випадку потрібно почекати 5-10 хвилин, щоб заморожені плоди повністю обм’якнули в окропі.

М’якоть що залишилась, заливають 2 склянками води, «полощуть» і знову проціджують. У воду додають 4 столових ложки цукру і спочатку віджатий сік. Так як журавлина кисла ягода, кількість цукру можна скорегувати на власний смак.

Дивіться відео від каналу «Rychkova N» про приготування вдома клюквенно-обліпихового морсу.

З апельсинами

Для цього рецепта знадобиться половина склянки обліпихи і один великий апельсин. Цитрус ретельно миють. За допомогою спеціальної терки або ножа знімають тонкий шар цедри з половини апельсина. Сам фрукт чистять від шкірки, а м’якоть ріжуть коліщатками.

Ягоди обліпихи і апельсин подрібнюють блендером. З фруктово-ягідної кашки віджимають сік, пропускаючи її крізь дрібну решітку або марлеву тканину.

У каструлі нагрівають 3 склянки води. В окріп відправляють цедру і м’якоть від ягід і апельсина. Варять основу для морсу 5 хвилин, а потім її проціджують. До гарячого відвару додають 3 столові ложки цукру, розчиняють його перемішуванням, після чого дають майже повністю охолонути.

Фруктово-ягідний сік додають в остиглий відвар. Морс подають до столу з крижаними кубиками, прикрасивши, при бажанні, листком свіжої м’яти або кружечком апельсина.

обліпиховий морс

Концентрований морс при застуді

Так як сезон застуд випадає, зазвичай, на зимові місяці, то лікувальний морс роблять найчастіше з замороженої обліпихи.

2 великих жмені ягід заливають ¾ склянки гарячої води. За допомогою блендера масу пробивають до однорідності. Щоб позбутися кісточок і шкурок ягід, густий концентрований морс проціджують через сито. Замість цукру тут найкраще використовувати свіжий мед. Його буде достатньо 1 столової ложки.

Головне правило: щоб в меді збереглися всі корисні речовини, його слід додавати в морс, остиглий до температури не менш ніж 45-50 градусів.

Приймати такий напій слід один раз в день, поки стан хворого не покращиться. Кількість таких натуральних ліків слід розраховувати індивідуально. Дітям до двох років буде достатньо 1 чайної ложки, а дорослим 100 – 150 мілілітрів.

обліпиховий морс

Обліпиховий морс з варення

Цей варіант можна назвати «бабусиним», так як в той час, коли не було містких морозильних камер, морси в основному робили з різних видів варення.

Для приготування напою беруть 1 літр води і склянку варення з обліпихи. Якщо зимова заготівля дуже солодка, то її кількість можна скорегувати в меншу сторону. Масу ретельно перемішують. Щоб позбутися від ягід, напій пропускають крізь сито.

обліпиховий морс

Як зберігати обліпиховий морс

Звичайно ж, корисний напій найкраще вжити відразу ж після приготування. Але, якщо кількість заготовленого морсу вийшла занадто великою, то його слід зберігати в холодильнику, прикривши щільно кришкою, на строк не більше ніж 1,5 доби.