Морс – це поєднання цукрового сиропу і свіжовичавленого ягідного або фруктового соків. Щоб напій був максимально насичений вітамінами, сік додають в уже злегка остиглий сироп. Це варіант приготування за класичною технологією. Ми ж в цій статті спробуємо розповісти і про інші способи приготування морсу. В якості основного інгредієнта будемо використовувати обліпиху. Обліпихове дерево досягає чотириметрової висоти. Але головна трудність збору корисної ягоди не в висоті чагарнику, а в гострих і довгих шипах, які розташовуються на гілках з плодами. Сучасні селекціонери пропонують нові сорти саджанців, які позбавлені цього «гострого» недоліку. Якщо ж деревце ще зовсім маленьке і не дає великого врожаю бурштинових ягід, то обліпиху можна придбати на продовольчому ринку або магазині, як в свіжому, так і в замороженому вигляді.
Інгредієнти: Апельсин, Вода, Журавлина, Мед, Обліпиха, Обліпиха заморожена, Обліпихи варення, Цукор
Зміст
- 1 Яку ягоду використовувати
- 2 Підготовка ягід
- 3 Рецепти морсу з обліпихи
- 4 Як зберігати обліпиховий морс
Яку ягоду використовувати
Обліпиха дозріває в серпні-вересні місяці. Після збору ягода швидко розкисає, тому, її слід якомога швидше переробити на морси, компоти або варення. Якщо варення і компоти чудово зберігаються в погребі всю зиму, то морс слід випивати або відразу ж, або протягом перших пару днів після приготування. Тому, частину ягід рекомендується заморозити, щоб взимку і в місяці міжсезоння була можливість в будь-який час приготувати для себе і для своїх близьких вітамінний обліпиховий морс. Правильно заморозивши обліпиху, ви забезпечите себе вітамінами на весь зимовий період.
Не має значення, яку ягоду (свіжу чи заморожену) ви будете використовувати, морс з обліпихи вийде однаково смачним і корисним.
Підготовка ягід
Свіжі плоди перебирають, видаляючи гілочки і листя. Плодоніжки можна не обрізати. При використанні друшляка обліпиху споліскують під краном, і деякий час дають постояти, вичікуючи стікання зайвої рідини.
Якщо плоди були заморожені, то додаткових маніпуляцій з підготовки обліпихи робити не потрібно. Єдине, якщо цього вимагає рецепт, ягоди потрібно розморозити. Для цього ягоди залишають в тарілці на столі на 20-30 хвилин.
Рецепти морсу з обліпихи
Класичний варіант з варінням сиропу
Кілограм обліпихи, 3 літри води і пара склянок цукру – основні інгредієнти для даного рецепта. Ягоди подрібнюють блендером або розчавлюють товкачем для картопляного пюре. М’якоть відокремлюють від соку за допомогою дрібного сита або шматки марлі.
Паралельно в каструлі гріють воду з цукром. Щоб крупинки швидше розійшлися, сироп помішують ложкою. Після початку активного бурління в каструлю додають м’якоть і через хвилину вогонь повністю вимикають. Основу для морсу залишають під кришкою на 20 хвилин, а потім проціджують. В солодкий сироп додають віджатий на початковому етапі сік. Морс готовий! Щоб напій став максимально освіжаючим, в келихи додають лід. Про способи самостійного приготування крижаних кубиків для коктейлів є докладний матеріал на сайті.
Олена Баженова у своєму відео-рецепті доступно та просто розповідає про приготування обліпихового напою в домашніх умовах.
Простий спосіб з медом без варіння сиропу
Для цього рецепта беруть склянку чистих обліпиховиї ягід, 3 склянки води (чистої, бажано, бутильованої) і 4 столових ложки меду.
Ягоди подрібнюють блендером і пропускають через дрібне сито, віджимаючи сік. М’якоть заливають холодною водою і гарненько перемішують. Рідина змінить свій колір на блідо оранжевий. «Промиту» м’якоть проціджують і викидають. У воду додають свіжовичавлений сік і мед. Морс ретельно перемішують, чекаючи повного розчинення кришталиків продукту бджільництва.
Зимовий варіант – обліпиховий морс із замороженої ягоди
З попереднім розморожуванням
Для приготування морсу беруть 200 грам ягід. Ягоди розморожують. Половину склянки води додають до відтанутих плодів і пробивають блендером до повного подрібнення обліпихової маси. Отриманий сік проціджують крізь марлю або ситечко. У концентрований сік додають 3 столові ложки цукру або натурального меду і 2 склянки чистої води. Морс розмішують до повного розчинення підсолоджувача та розливають по порційних склянках.
Морс без розморожування ягід
Обліпиху, 200 грам, заливають склянкою крутого окропу. Масу подрібнюють блендером і проціджують. У теплий сік додають ще 2 склянки кип’яченої (можна і сирої) води і 3 столові ложки цукрового піску. Після повного охолодження, домашній напій власного приготування готовий до подачі на стіл. У період хвороби, для підтримки імунітету, цукор замінюють медом, а морс п’ють в теплому вигляді.
Канал «Томочка Розумниця!» Представляє вам рецепт обліпихового морсу з заморожених ягід.
З обліпихи і журавлини
Для цього рецепта використовують як свіжі, так і заморожені плоди. Ягоди в рівній пропорції (по 100 грам) заливають склянкою гарячої води, відразу ж подрібнюють блендером і проціджують. Якщо блендера під рукою немає, то ложкою перетирають крізь сито або марлю. Але, в цьому випадку потрібно почекати 5-10 хвилин, щоб заморожені плоди повністю обм’якнули в окропі.
М’якоть що залишилась, заливають 2 склянками води, «полощуть» і знову проціджують. У воду додають 4 столових ложки цукру і спочатку віджатий сік. Так як журавлина кисла ягода, кількість цукру можна скорегувати на власний смак.
Дивіться відео від каналу «Rychkova N» про приготування вдома клюквенно-обліпихового морсу.
З апельсинами
Для цього рецепта знадобиться половина склянки обліпихи і один великий апельсин. Цитрус ретельно миють. За допомогою спеціальної терки або ножа знімають тонкий шар цедри з половини апельсина. Сам фрукт чистять від шкірки, а м’якоть ріжуть коліщатками.
Ягоди обліпихи і апельсин подрібнюють блендером. З фруктово-ягідної кашки віджимають сік, пропускаючи її крізь дрібну решітку або марлеву тканину.
У каструлі нагрівають 3 склянки води. В окріп відправляють цедру і м’якоть від ягід і апельсина. Варять основу для морсу 5 хвилин, а потім її проціджують. До гарячого відвару додають 3 столові ложки цукру, розчиняють його перемішуванням, після чого дають майже повністю охолонути.
Фруктово-ягідний сік додають в остиглий відвар. Морс подають до столу з крижаними кубиками, прикрасивши, при бажанні, листком свіжої м’яти або кружечком апельсина.
Концентрований морс при застуді
Так як сезон застуд випадає, зазвичай, на зимові місяці, то лікувальний морс роблять найчастіше з замороженої обліпихи.
2 великих жмені ягід заливають ¾ склянки гарячої води. За допомогою блендера масу пробивають до однорідності. Щоб позбутися кісточок і шкурок ягід, густий концентрований морс проціджують через сито. Замість цукру тут найкраще використовувати свіжий мед. Його буде достатньо 1 столової ложки.
Головне правило: щоб в меді збереглися всі корисні речовини, його слід додавати в морс, остиглий до температури не менш ніж 45-50 градусів.
Приймати такий напій слід один раз в день, поки стан хворого не покращиться. Кількість таких натуральних ліків слід розраховувати індивідуально. Дітям до двох років буде достатньо 1 чайної ложки, а дорослим 100 – 150 мілілітрів.
Обліпиховий морс з варення
Цей варіант можна назвати «бабусиним», так як в той час, коли не було містких морозильних камер, морси в основному робили з різних видів варення.
Для приготування напою беруть 1 літр води і склянку варення з обліпихи. Якщо зимова заготівля дуже солодка, то її кількість можна скорегувати в меншу сторону. Масу ретельно перемішують. Щоб позбутися від ягід, напій пропускають крізь сито.
Як зберігати обліпиховий морс
Звичайно ж, корисний напій найкраще вжити відразу ж після приготування. Але, якщо кількість заготовленого морсу вийшла занадто великою, то його слід зберігати в холодильнику, прикривши щільно кришкою, на строк не більше ніж 1,5 доби.