Морквяний сік по праву вважається вітамінною бомбою, і одним з найбільш корисних овочевих соків. У зимовий період, коли вітамінні запаси організму виснажилися, волосся потьмяніло, і нігті стали ламкими, положення врятує морквяний сік. Свіжовичавлений морквяний сік вважається найкориснішим, але на жаль, іноді доводиться жертвувати невеликою частиною вітамінів, щоб підтримувати свій організм цілий рік і консервувати морквяний сік на зиму.
Інгредієнти: Лимон, Морква, Цукор
Найскладніше в приготуванні морквяного соку на зиму – це вичавити сік. Морква неймовірно тверда, і просто сунути її в соковижималку не можна. Ви тільки зіпсуєте техніку. Є деякі секрети, що дозволяють вичавити морквяний сік до крапельки, хоча, це досить трудомісткий процес, і займає якийсь час.
Для приготування морквяного соку вибирайте велику, яскраву і гладку морквину. Вимийте її щіткою, і зіскребіть шкірку. Зрізати шкірку не потрібно, адже це втрата морквини, а значить і вітамінів.
Якщо у вас є блендер, вам пощастило. Наріжте моркву на шматочки і подрібніть її в кашку.
Якщо блендера немає, скористайтеся звичайною теркою. Це довго, але так соку буде більше.
Тепер, можна засипати морквяну «кашку» в соковижималку і віджати сік. Буде трохи м’якоті, але, це не страшно.
Злийте сік моркви в каструлю і додайте цукор, з розрахунку 50 грам цукру на літр соку. Для поліпшення смаку, можна додати сік лимона за смаком. Макуху можна залишити для приготування джему з моркви, це оригінальний і дуже смачний джем.
Поставте каструлю з морквяним соком на вогонь, і нагрівайте його до температури 80-85 градусів, але не кип’ятіть. Слідкуйте за цим і помішуйте. Даний процес називається «пастеризація» і на цьому етапі, 5 хвилин пастеризації достатньо.
Приготуйте банки, або пляшки, в яких буде зберігатися сік взимку. Вимийте їх харчовою содою і прожаріть їх в духовці. Так вони висохнуть і простерилізуються.
Розливайте сік в гарячі банки і тут же закочуйте їх закаточним ключем. Головний ворог закаток – це різкі перепади температури, пам’ятайте про це.
На дно глибокої і широкої каструлі покладіть складений кухонний рушник і встановіть в каструлю закочені банки з соком. Акуратно залийте банки гарячою водою, щоб вода майже доходила до кришок, і поставте каструлю на плиту. Після закипання, пастеризують морквяний сік протягом 15 хвилин якщо це літрові банки, і 40 хвилин, якщо це трьох літрові бутлі.
Після закінчення пастеризації, переверніть банки кришками вниз і прикрийте їх теплим покривалом, до повного і дуже повільного охолодження.
Зберігати пастеризований морквяний сік можна в прохолодному місці до 18 місяців.
Як приготувати сік з моркви і яблук, дивіться на відео: