В кінці весни природа дає нам не так багато можливостей для консервування. Ягід і фруктів ще немає. Саме час зайнятися корисними заготовками, які захистять нас взимку від застуд і вірусів. Що ж можна запасти наперед? Шишки! Сьогодні в нашій статті мова піде про варення, приготоване з модрини.
Інгредієнти: Вода, Лимонна кислота, Лимонний сік, Сіль, Хвоя модрини, Цукор, Шишки модрини
Модрина (лат. Larix або рос. Лиственница) не має такий яскравий хвойний аромат, як ялина або сосна. Голочки у неї ніжні і на смак кислуваті. Також особливістю цього дерева є скидання восени всієї зеленої маси. Все це не скасовує корисних властивостей модрини. Плоди дерева багаті вітамінами, необхідними мікроелементами і цілющими ефірними маслами. Варення, приготоване з ніжних молодих шишок, допоможе вам урізноманітнити стандартний набір зимових заготовок, а також дозволить в найкоротші терміни впоратися з сезонними недугами.
Зміст
Правила збору шишок модрини
Основний продукт для варення слід збирати подалі від міської межі і автомобільних доріг. Це правило є дуже важливим, так як молода хвоя і зелені шишки, як губка вбирають весь бруд і отруйні речовини.
Час збору – кінець травня або початок червня. У холодних регіонах час збору вихідного продукту може бути зміщеним на 1-2 тижні пізніше.
Жіночі шишки можуть бути світло-зеленими або рожевими. Головний критерій вибору – м’якість. Шишки повинні бути не огрубілими, а при стисненні нігтем деформуватися і протикатися. Заодно можна зібрати і свіжої зеленої хвої модрини. Її також можна використовувати для приготування варення. Рецепт таких ласощів буде наведено нижче.
Варіанти приготування корисного варення з шишок
Спосіб № 1
Зібрані сухі шишки модрини зважують. Потім весь урожай перекладають в глибоку ємність і заливають водою так, щоб вона покривала плоди на 3-4 сантиметри вище. У цю ж миску додають кухонну сіль з розрахунку 1 десертна ложка на 1 літр води. Щоб кристалики швидше розчинилися, а бруд відійшла від шишок, масу гарненько перемішують. Залиті сольовим розчином плоди витримують в прохолоді протягом 2-3 годин. Брудну воду після цього зливають, а шишки гарненько обполіскують під проточною водою. При бажанні плоди можна розрізати на частини, але в готовій страві цілі шишки будуть виглядати набагато симпатичніше.
Наступним етапом шишки модрини пересипають цукровим піском в тому ж обсязі, що і кількість спочатку зважених шишок. Масу добре перемішують і залишають на добу. За цей час цукор частково розійдеться, а плоди пустять сік.
У варильну ємність перекладають зацукровані плоди модрини і додають 250 мілілітрів чистої води на 1 кілограм шишок. Варення доводять до кипіння і на мінімальній потужності конфорки млоять 10 хвилин. Після цієї процедури вогонь вимикають, а миску прикривають зверху чистим рушником, і залишають на 3-4 години для природного охолодження. Після цього варіння продовжують, збільшуючи при цьому час до 2 годин. В результаті шишки повинні гарненько розм’якнути.
Готове варення перекладають в чисту стерильну тару і закручують кришками.
Спосіб № 2
У цьому рецепті попередня підготовка плодів така ж. Тобто шишки спочатку зважують, а потім вимочують деякий час в сольовому розчині.
Далі процедура приготування варення трохи змінюється. Спочатку варять сироп з води і цукру, виходячи із пропорції 1:1.
Сироп проварюють до повного розчинення кристалів протягом 10 хвилин. Потім в киплячу солодку рідину закладають промиті шишки.
Варять цю суміш інтервальним способом в чотири підходи. Тобто спочатку масу кип’ятять 15 хвилин, а потім дають їй відпочити протягом 5 – 6 годин. Кип’ятіння повторюють 4 рази. Готове гаряче варення розкладають по банках і закупорюють.
Спосіб № 3 – готуємо “модриновий мед” з шишок
Цей варіант дозволяє приготувати однорідне варення, без плодів, більше схоже на мед.
Підготовлені чисті шишки перекладають в миску з холодною водою. Рідина повинна повністю покривати плоди. Каструлю прикривають кришкою, і відправляють на вогонь. Після закипання рідини, температуру нагрівання конфорки регулюють так, щоб маса під кришкою злегка кипіла. Час варіння може зайняти від 1,5 до 2 годин. Критерій готовності – шишка, добре протикати виделкою.
Готовий відвар проціджують. Вихідна сировина просто викидають або використовують для лікування хворого горла, пережовуючи м’які плоди.
Для подальшої варіння варення, кількість відвару заміряють мірним стаканом. На кожен літр рідини беруть 1 кілограм цукру. Продукти змішують і кип’ятять на середньому вогні протягом чверті години до загустіння сиропу. Необхідно пам’ятати, що після охолодження маса стане трохи густіше. Коли варення досягне потрібної консистенції, в готову страву, на кожен літр спочатку доданої води, додають 1 столову ложку соку лимона або ½ чайної ложки, розчиненої у воді, лимонної кислоти.
Спосіб № 4 – варення з шишок з хвоєю
Якщо з шишками модрини була зібрана і хвоя цього дерева, то рецепт варення з двох корисних інгредієнтів буде якраз до речі.
Розрахунок продуктів буде вестися від кількості зібраних шишок. На кожен кілограм шишок знадобиться 200 грам хвої, 1 літр чистої води і 1 кілограм цукрового піску.
Шишки вимочують у воді з сіллю і промивають. Хвою просто обполіскують під проточною водою.
У заздалегідь приготовлений гарячий цукровий сироп закладають спочатку шишки. Їх варять 50 хвилин на мінімальному вогні. Потім в варення додають ніжну хвою. Варіння продовжують ще протягом 30 хвилин. Якщо в процесі приготування варення занадто швидко гусне, то консистенцію регулюють гарячою кип’яченою водою.
Крім модрини, для варіння варення можна використовувати шишки і інших дерев. Відмінні смакові якості має варення із соснових шишок. Пропонуємо вам ознайомитися з відеорецепти його приготування
Як зберігати і вживати корисну заготовку з модрини
Зберігають варення з шишок модрини в холодильнику, підвалі або погребі. Термін придатності, при дотриманні технології приготування і стерильності тари, може досягати 1,5 років.
Використовувати варення з плодів модрини слід не відразу. Найкраще дати корисному десерту настоятися протягом 2-3 тижнів. Далі можна починати курс домашніх профілактичних заходів проти простудних захворювань, приймаючи варення 1 раз в день по десертній ложечці за півгодини до прийому їжі. Якщо ж варення використовується як ліки, то кількість прийомів збільшують до 3 разів на добу.