Коли є великий врожай грибів, люди замислюються, як їх зберегти на зимовий період. Існує кілька способів заготовити маслюки на зиму – це маринування, замороження та сушіння. Оскільки не в усіх є велика морозилка, а консервовані гриби майже втрачають свої цінні властивості, то найкраще їх сушити. Таким чином, вдасться зберегти більшість вітамінів, корисних речовин, та смакові властивості. В цій статті можна детально ознайомитися з усіма секретами сушіння грибів, зокрема, маслюків.
Інгредієнти: Маслюки
Маслюки поширені на території всієї північної півкулі. Вони люблять рости на сонячних галявинах у хвойних лісах. Ці гриби так називаються через те, що мають маслянисті капелюшки коричневого кольору.
Зміст
Підготовка грибів до сушіння
Структура маслюків пориста. Їх шапочки мають властивість дуже швидко вбирати воду, тому мити маслюки перед сушінням не варто. Якщо є забруднені місця, то їх необхідно протерти вологою чистою губкою, якою миють посуд.
Дехто перед сушінням чистить маслюки, знімаючи з допомогою гострого ножа, шкірку з капелюшків та верхній шар ніжки. Проте, цей процес забирає дуже багато часу, а ще зовсім не впливає на смак готового продукту. Тому виконувати цю маніпуляцію перед сушінням чи ні кожен повинен вирішити особисто.
Маленькі за розміром маслюки можна сушити в цілому вигляді, а шапочки та ніжки великих капелюшків слід нарізати на невеликі шматки або пластини.
Способи сушки маслюків
На нитці
Гриби необхідно нанизати на щільну нитку або волосінь і розмістити біля газової плити або на свіжому повітрі, в місці, що добре провітрюється на 2-3 тижні. Виконуючи цей процес між маслюками слід залишати невелику відстань, щоб вони не злипалися один до одного.
У сушарці над плитою
Висушити маслюки в такий спосіб вдасться десь за 1 тиждень. Є спеціальні сушарки для плити, що являють собою конструкцію з сітчастою рамою, яку необхідно встановити над поверхнею для варіння.
У печі
Гриби потрібно розмістити на палети та відправити в теплу піч. Не можна ставити маслюки у надто гарячу піч, тому що вони зваряться. Коли гриби в печі починають “шипіти”, то їх треба вийняти та почекати ще деякий час, доки піч більше охолоне. Сушіння маслюків таким способом займе, десь, 4 дні.
В духовці
Форми для запікання необхідно застелити пергаментом або фольгою. Потім, на цю поверхню необхідно розмістити маслюки, бажано, в один шар.
Сушити гриби в духовці необхідно в декілька етапів:
- Для початку їх слід в’ялити протягом кількох годин при температурі 50 °C.
- Потім температуру необхідно збільшити до 70 °C та сушити маслюки протягом 30-50 хвилин.
- Насамкінець, температура в духовці повинна становити 50 °C. Гриби треба залишити досушуватись в такому режимі до готовності.
Щоб маслюки сушилися рівномірно форми з ними слід час від часу міняти місцями, а самі гриби перевертати з боку на бік.
Для того щоб повітря в духовці вентилювало, дверцята зачиняти не потрібно протягом всього процесу сушіння.
Віталій Скрипка підготував відео ролику, де йдеться про сушіння грибів у духовці:
У електросушарці
Нарізані гриби необхідно розмістити на решітках лотків одним шаром. Лотки слід встановити один на одного та ввімкнути пристрій на режим «Гриби». Якщо такої функції немає, то потрібно власноручно встановити температуру 60 °C. Час від часу лотки з маслюками треба міняти місцями. В середньому процес сушіння займе 10-12 годин. Все залежить від того, як нарізані гриби та яка вологість навколишнього простору.
На відео від «Ezidri Master» детально розповідається, як сушити маслюки в електросушарці:
В аерогрилі
Маслюки треба розмістити на решітці в один шар. Гриби дрібного розміру можна викласти на пергамент, щоб вони не падали. Температура пристрою повинна становити 70-75 градусів, а потужність обдування має бути максимальною. Кришку аерогрилю закривати повністю не потрібно, варто залишити невелику щілину, щоб через неї виходила вологість, інакше гриби зваряться. Через 2 години маслюки будуть готові.
Як зберігати сушені маслюки
Якщо правильно сушити маслюки, то вони будуть мати тонкий грибний аромат і будуть світло-коричневого або сірого відтінку. При стисненні шматки сухих грибів ламаються, але не перетворюються в порошок.
Зберігати сушені гриби необхідно в скляній тарі, щільно закритій кришками або в щільно зав’язаних мішечках у сухому прохолодному місці.
Спожити маслюки необхідно протягом 2 років.