Гострі, пряні, кислі, зелені, з чилі – це все незвичайні та смачні рецепти консервованих помідорів. І їх дуже багато. У кожної господині є свій, перевірений роками і схвалений домашніми, рецепт заготовки. Поєднання, базиліка і помідор, є класичним в кулінарії. Мариновані помідори з базиліком заготовлені на зиму набувають дуже привабливий пікантний смак. Ще дві відмінні та важливі риси рецепту в тому, що маринувати томати будемо без оцту та без стерилізації. Кислий смак маринаду додасть лимонна кислота. Нам знадобиться мінімальна кількість інгредієнтів і трохи вільного часу. Покроково оформлений рецепт з фото допоможе вам в домашніх умовах швидко зробити таку оригінальну та смачну заготовку.
Інгредієнти: Базилік, Вода, Лимонна кислота, Помідори, Сіль, Цукор
Необхідні продукти розраховані на 1,5 літрову банку:
- 1 кг помідорів;
- 1 гілочка базиліку.
Для маринаду:
- 0,5 ч. л. лимонної кислоти;
- 1 ст. л. солі;
- 2 ст. л. цукру;
- вода, приблизно, від 500 мл до 700 мл.
Перш ніж перейти до рецепту, розкажу важливі нюанси по вибору основних інгредієнтів. Для цієї заготовки використовуйте тільки стиглі, цілі, щільні помідори, без гнилі і тріщин, приблизно, однакового розміру. Можна взяти томати різних сортів. Краще використовуйте такі сорти як Сливка, Санька, але, цілком підійдуть і рожеві сорти. Кількість томатів може змінюватися в залежності від обсягу банки і розміру самих плодів.
Базилік – не обов’язково брати занадто молоді гілочки. Якщо ваша рослина вже цвіте, то використовуйте такі гілочки сміливо.
Як маринувати помідори з базиліком на зиму без оцту
Підготуйте тару. Банки і кришки потрібно добре вимити і простерилізувати. Якщо потрібна інформація як правильно стерилізувати банки для заготовок, то дізнайтесь про це з відео.
А ми йдемо далі. Якщо на помідорах є плодоніжки, їх потрібно обірвати. Ретельно вимийте базилік і томати в холодній проточній воді.
Базилік помістіть на дно банки, а зверху покладіть ті помідори що більш щільні.
Воду закип’ятіть, залийте банку з помідорами та базиліком доверху. Відразу накрийте кришкою та, не закручуючи, дайте постояти 5 хвилин.
По закінченню відведеного часу злийте в каструлю воду з банки і знову поставте її на вогонь. Коли маринад почне закипати, додайте сіль, цукор, лимонну кислоту і переміщайте. Одержаний маринад вилийте назад у баночку з помідорами, закатайте, переверніть та накрийте ковдрою. Відкладати можно коли заготовки повністю охолонуть.
Як бачите, при такому приготуванні, наша заготовка обходиться не тільки без оцту, але і без стерилізації.
Особливих умов для зберігання таких маринованих помідорів з базиліком не потрібно. Просто поставте консервацію в комору.