Хочу запропонувати простий, але при цьому, дуже смачний рецепт незвичайної заготовки з томатів на зиму. Сьогодні буду консервувати помідори половинками з цибулею та олією. Моя родина їх просто обожнює і готую я їх вже протягом шести років. Мариновані половинками помідори не розвалюються, на смак вони виходять як в’ялення, а цибулю, часник і моркву можна використовувати як гарнір до м’яса або риби. Покроково оформлений фото-рецепт стане в нагоді і вам, коли вирішите зробити таку незвичну та смачну заготовку на зиму.
Інгредієнти: Вода, Лавровий лист, Морква, Оцет, Помідори, Рослинна олія, Сіль, Цибуля, Цукор, Часник, Чорний перець горошком
На 10 літрових банок вам знадобиться:
- помідори – близько 5 кг;
- морква – 1 кг;
- цибуля – 4 середніх;
- рослинна олія – 20 столових ложок;
- часник – 20 зубчиків;
- суміш перців – за смаком.
Для маринаду:
- 3,5 літра води;
- 300 мл 9% оцту;
- 5 столових ложок солі;
- 500 гр цукру;
- перець горошком;
- лавровий лист.
Перш, ніж розпочати приготування, зауважу, що томати краще взяти середні за розміром і сортів, по типу сливок. Але, в цей раз у мене таких не було і я взяла прості. Смак та вигляд консервації від цього не постраждав.
Для любителів моркви: цього корисного та яскравого овоча можна взяти більше ніж вказано в рецепті. Адже, маринована морква виходить дуже соковитою і смачною.
Як маринувати помідори половинками
Для початку, підготуємо томати. Їх потрібно помити і розрізати на половинки. Можна вирізати “попки”, але це на ваш розсуд та смак.
Моркву помити, почистити, натерти на крупній тертці. Цибулю порізати півкільцями. Часник почистити.
Приготувати банки. Я мию їх з содою та промиваю проточною водою.
На дно банки кладеться морква, цибуля, два зубчики часнику, 2 столові ложки рослинної олії та суміш перців.
Заповнюємо половинками томатів, які складаємо зрізом вниз.
Приготуємо маринад. У велику каструлю наливаємо воду, кладемо сіль, цукор, перець, лавровий лист, розмішуємо та доводимо до кипіння. Знімаємо з плити і додаємо оцет.
Гарячим маринадом заливаємо помідори складені половинками, накриваємо кришками.
Стерилізуємо наповнені банки, приблизно, 10-15 хвилин та закручуємо кришки.
Після закручування, заготовки перевернути і укутати ковдрою до повного охолодження.
Ароматні та дуже смачні мариновані половинками помідори з цибулею, часником, олією та морквою взимку можна використовувати як овочеву холодну закуску на святковому столі.
Автор з ютуб-каналу “Як приготувати” пропонує свій варіант рецепту – мариновані часточками помідори з цибулею. При консервуванні автор обходиться без моркви.
Смачного!