Кожна господарка мріє законсервувати щедрі дари літа у баночки якнайпростішим способом та ще й, щоб вони зоставалися смачними. Ось вам один цікавий рецепт овочевого асорті – пікулі (так називається маринована суміш з дрібних овочів).
Інгредієнти: Болгарський перець, Гвоздика, Кабачки, Кольорова капуста, Кріп, Лавровий лист, Листя смородини, Морква, Огірки, Оцет, Помідори, Селера, Сіль, Цибуля, Цукор, Часник, Чорний перець горошком, Яблука
Щоб у вас взимку було 5 повних банок об’ємом по 1-му літру, потрібно взяти:
- 25 маленьких огірочків;
- 20 маленьких помідорчиків;
- 5 солодких морквин;
- 5 штук солодкого болгарського перцю;
- 1 качан цвітної капусти;
- 25 дрібних цибулин;
- 25 зубчиків часника;
- 2 невеликих кабачка;
- 1 яблуко «антонівки»;
- Пучок різної зелені.
Як зробити пікулі з огірків і дрібних овочів на зиму.
Овочі і зелень із вище наведеного списку потрібно почистити і добре промити.
Спочатку займіться кабачками і морквою – поділіть їх навпіл. Потім підготуйте для цього ассорті цвітну капусту. Розріжте її на невеликі шматочки, та проваріть протягом 2-3 хвилин.
Солодкі перчинки поріжте, як дольки.
Струсіть із зелені зайві краплини води та наріжте її довжиною, приблизно 2-3 см.
Візьміть банки, які були до цього простерилізовані та вкладіть на дно: гілочку смородини, сухі стебла кропу, частину нарізаної зелені і невеликий шматочок яблука. Потім поступово викладайте у банку овочі до самого горлечка.
Що саме і у якому порядку вкласти у банку:
- п’ять дрібних огірків,
- чотири мініатюрних помідорчика,
- частини цвітної капусти,
- шматочки кабачків,
- моркву – половинки,
- цілі цибулинки,
- зубчики часнику,
- порізаний крупно, болгарський перець,
- стебла селери,
- ніжні гілочки кропу можна додавати між рядами овочів,
- листя смородини намостити наверх,
- також знову додаємо стебло кропу,
- лаврові листочки,
- гвоздику,
- горошки чорного перцю.
Коли ви так заповнили усі банки овочами і зеленню, заливайте у них гарячий маринад.
Як готувати маринад:
Закип’ятити 2 літри води, у яку додати 130 г солі і 120 г цукру. Після перемішування, недовго кип’ятити, потім профільтрувати з переливанням у іншу ємність. Потім додаємо 5 лаврових листків, 15 горошин чорного перцю, 5 шт. гвоздичок. Як вода знову закипить, ще доливаємо 200 мл оцту (6%). Усе разом ще кип’ятити не більше 2-х хвилин.
Тепер без поспіху виливаєте маринад у банки із овочевою сумішшю.
Звичайно, що тепер потрібна обов’язкова термічна стерилізація, яка займає 12-15 хвилинок після закипання води. Потім треба вийняти банки акуратно з ємності, де вони стерилізувались, і закотити гарячими кришками. Зберігати у сухій та прохолодній місцині.
Ми впевнені, що ви вже колись пробували цей неймовірний феєрверк смаку із різних овочів, але не знали правильного рецепту. Тепер, ви, озброєні кулінарними знаннями, у найближчому сезоні добре попрацюєте над заготовками для себе та своєї сім’ї. Бо різнокольоровий апетитний результат на вашому столі того вартий!