Маслюки – одні з найпоширеніших в наших лісах гриби. І збирати їх, і готувати – одне задоволення, якщо знаєш як це робити правильно. Мариновані маслюки за цим рецептом виходять смачні, красиві, ніжні. Є тільки один не дуже приємний момент – це зняття липкої шкірки з шапочок грибів. Я завжди займаюся цією “брудною” справою в тонких гумових рукавичках – бережу руки.
Інгредієнти: Вода, Гвоздика, Гриби, Запашний перець, Кориця, Лимонна кислота, Оцет, Сіль, Цукор
Головне, що знадобиться нам для приготування цієї заготовки – це молоді, свіжі, чисті маслюки.
Маринад для грибів готується з:
- вода джерельна 1 л;
- сіль не йодована 5 ч.л .;
- цукор 5 ст.л.;
- оцет 15 ст.л.;
- кислота лимонна 10 м
- невеликий шматочок палички кориці, кілька гвоздик, горошки запашного перцю.
Маринуємо маслюки на зиму просто.
Гриби перебрати від сміття, почистити. Вимити в теплій воді (у воду можна додати ложку солі). Відварити 35-45 хвилин в підсоленій воді.
У киплячий маринад закинути підготовлені маслюки, прокип’ятити.
Розкласти гриби з маринадом в банки, накрити кришками.
У багатьох кулінарних книгах рекомендують банки відразу закочувати. Я ж, все як завжди ускладнюю, перестраховуюся і, тому, завжди стерилізую банки в каструлі з гарячою водою, встановивши банки на спеціальній решітці. Процедура займає хвилин 20. І тільки після цього їх закриваю. Охолоджую, перевернувши на кришки як на фото.
Ще, я маю звичку підписувати свої заготовки, приклеюючи до банок власноруч зроблені етикетки з красивими картинками та інформацією про заготівлю.
Апетитні, смачні мариновані маслюки доречні і на повсякденному, і на будь-якому святковому столі. Подавати їх просто: потрібно тільки злити маринад, гриби полити олією і прикрасити кільцями цибулі. З усіх холодних закусок мариновані маслюки розходяться завжди першими – перевірено на власному досвіді.