Хто з нас не любить заготовки на зиму за домашніми рецептами? Так приємно відкрити баночку ароматних, хрустких, в міру просолених огірочків на обід чи вечерю. Якщо вони приготовлені своїми руками, з любов’ю і турботою, то виходять ще смачніші. Сьогодні я хочу поділитися з вами дуже вдалим і, в той же час, легким і простим рецептом саме таких огірочків. Секрет смаку такої заготовки полягає у не зовсім звичайному маринаді і, звичайно ж, у правильно підготовлених овочах. Щоб отримати на виході смачні мариновані хрусткі огірки, для заготовки потрібно вибирати овочі свіжі, пружні, не дуже великого розміру і правильної форми. Рецепт з покроково зробленими фото подробно демонструє приготування заготовки.
Інгредієнти: Запашний перець, Кріп, Листя вишні, Листя чорної смородини, Огірки, Оцет, Сіль, Хрін, Цукор, Часник, Чорний перець горошком
І так, приступимо. Для початку підготуємо інгредієнти. На одну півлітрову банку нам знадобиться:
- 5-6 огірків (не крупних);
- 6 грамів цукру;
- 15 грамів солі;
- 25 грамів оцту;
- 1 гілочка кропу;
- 2 листочка чорної смородини;
- 2 листочка вишні;
- 1-2 горошини чорного перцю;
- 1-2 горошини запашного перцю;
- 1 зубчик часнику;
- 1 корінець хрону;
- 1 листочок хрону.
Як маринувати огірки – хрусткі та смачні
Для початку добре вимиємо огірочки. Промиємо кріп, листя смородини, хрону і вишні.
Починаємо заповнювати нашу підготовлену баночку. На дно кладемо кріп, листочки смородини і вишні (вони додадуть пряного аромату нашим огірочками), корінь і лист хрону (завдяки йому огірки будуть пружними і хрусткими), чорний і запашний перець.
Далі укладаємо огірки. Робимо це акуратно, не ламаємо їх, не дуже тиснемо, якщо не лізуть. Слідкуємо щоб не тріснули.
Заливаємо крутим окропом, даємо постояти хвилин 30-40, поки вода охолоне. Зливаємо цю воду в каструлю та залишаємо її на деякий час. Огірки знову заливаємо окропом. Хвилин через 30-40 і цю воду зливаємо. Її вже зберігати не треба. Можна злити просто у мийку.
Перший секрет вдалого та смачного маринаду в тому, що ні в якому разі не можна виливати “першу” воду. Вона вже встигла увібрати в себе весь аромат і смак трав і перців. Завдяки цьому і консервовані огірки будуть мати більш насичений смак.
Другий секрет в тому, що сіль, цукор і оцет ми кладемо не в банку, а в маринад. Додаємо у водичку сіль і цукор, ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Тим часом, нарізаємо зубчик часнику і додаємо його у банку до огірочками.
Коли вода закипіла, робимо вогонь тихішим і додаємо оцет. Через хвилину вогонь вимикаємо – наш маринад на огірки готовий. Заповнюємо їм банку і закриваємо кришкою.
Зберігаються такі хрусткі мариновані огірки в темному прохолодному приміщенні, а краще в підвалі або прохолодній коморі.
Ось і все, як бачите, мариновані хрусткі огірочки по-домашньому це дуже просто. Залишилося лише дочекатися зими, коли можна буде відкрити баночку і насолодитися їх смаком.