Мариновані хрусткі огірки на зиму без стерилізації

Мариновані хрусткі огірки на зиму без стерилізації

Хто з нас не любить заготовки на зиму за домашніми рецептами? Так приємно відкрити баночку ароматних, хрустких, в міру просолених огірочків на обід чи вечерю. Якщо вони приготовлені своїми руками, з любов’ю і турботою, то виходять ще смачніші. Сьогодні я хочу поділитися з вами дуже вдалим і, в той же час, легким і простим рецептом саме таких огірочків. Секрет смаку такої заготовки полягає у не зовсім звичайному маринаді і, звичайно ж, у правильно підготовлених овочах. Щоб отримати на виході смачні мариновані хрусткі огірки, для заготовки потрібно вибирати овочі свіжі, пружні, не дуже великого розміру і правильної форми. Рецепт з покроково зробленими фото подробно демонструє приготування заготовки.

І так, приступимо. Для початку підготуємо інгредієнти. На одну півлітрову банку нам знадобиться:

  • 5-6 огірків (не крупних);
  • 6 грамів цукру;
  • 15 грамів солі;
  • 25 грамів оцту;
  • 1 гілочка кропу;
  • 2 листочка чорної смородини;
  • 2 листочка вишні;
  • 1-2 горошини чорного перцю;
  • 1-2 горошини запашного перцю;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 корінець хрону;
  • 1 листочок хрону.

Як маринувати огірки – хрусткі та смачні

Для початку добре вимиємо огірочки. Промиємо кріп, листя смородини, хрону і вишні.

Мариновані хрусткі огірки без стерилізації

Починаємо заповнювати нашу підготовлену баночку. На дно кладемо кріп, листочки смородини і вишні (вони додадуть пряного аромату нашим огірочками), корінь і лист хрону (завдяки йому огірки будуть пружними і хрусткими), чорний і запашний перець.

Мариновані хрусткі огірки без стерилізації

Далі укладаємо огірки. Робимо це акуратно, не ламаємо їх, не дуже тиснемо, якщо не лізуть. Слідкуємо щоб не тріснули.

Заливаємо крутим окропом, даємо постояти хвилин 30-40, поки вода охолоне. Зливаємо цю воду в каструлю та залишаємо її на деякий час. Огірки знову заливаємо окропом. Хвилин через 30-40 і цю воду зливаємо. Її вже зберігати не треба. Можна злити просто у мийку.

Перший секрет вдалого та смачного маринаду в тому, що ні в якому разі не можна виливати “першу” воду. Вона вже встигла увібрати в себе весь аромат і смак трав і перців. Завдяки цьому і консервовані огірки будуть мати більш насичений смак.

Мариновані хрусткі огірки без стерилізації

Другий секрет в тому, що сіль, цукор і оцет ми кладемо не в банку, а в маринад. Додаємо у водичку сіль і цукор, ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Тим часом, нарізаємо зубчик часнику і додаємо його у банку до огірочками.

Мариновані хрусткі огірки без стерилізації

Коли вода закипіла, робимо вогонь тихішим і додаємо оцет. Через хвилину вогонь вимикаємо – наш маринад на огірки готовий. Заповнюємо їм банку і закриваємо кришкою.

Мариновані хрусткі огірки без стерилізації

Зберігаються такі хрусткі мариновані огірки в темному прохолодному приміщенні, а краще в підвалі або прохолодній коморі.

Ось і все, як бачите, мариновані хрусткі огірочки по-домашньому це дуже просто. Залишилося лише дочекатися зими, коли можна буде відкрити баночку і насолодитися їх смаком.