Мариноване овочеве асорті з помідорами, огірками, морквою та капустою

Мариноване овочеве асорті з помідорів, огірків, моркви та капусти

Смачне мариноване овочеве асорті дуже ошатно виглядає на столі, нагадуючи про сонячне літо і різноманіття овочів. Зробити таку заготовку на зиму нескладно, а відсутність чітких пропорцій дає можливість маринувати будь-які овочі, коренеплоди і навіть цибулю. Використовувати можна банки різного об’єму. Вибір обсягу залежить від наявних інгредієнтів і зручності вживання. Для невеликої родини зручно закривати півлітрові банки, щоб з’їсти за вечерею, а ось для святкового столу добре підходять трилітрові. Кількість спецій в рецепті дано для півлітрових баночок. Відповідно, для великої тари, просто пропорційно збільшуємо кількість. Покроково оформлений рецепт з фото допоможе новачкам в консервуванні.

Цього разу в моїх банках опинились:

  • помідори чері;
  • огірки;
  • маленькі головки ріпчастої цибулі;
  • дрібна морква;
  • шматочки капусти.

Для маринаду візьмемо:

  • 750 мл кип’яченої води;
  • 2 столові ложки цукрового піску;
  • 1 столову ложку солі;
  • 1 столову ложку оцту 9%.

Як маринувати овочеве асорті на зиму

На дно чистої пропареної або простерилізованої банки укладаємо 1 невеликий листик чорної смородини, середній зубчик часнику, 2 горошинки чорного перцю, маленький лавровий листочок.

Овочеве асорті мариноване на зиму

Далі, щільно закладаємо підготовлені овочі.

Овочеве асорті мариноване на зиму

Можна проявити фантазію і укласти овочі за кольорами, наприклад, у вигляді світлофора, або вирізати різні фігури для створення картинок (квіточки з моркви, сніговики з капусти кольрабі, сонечко з ріпи або гарбуза). Не обов’язково класти великі шматки, можна порізати на більш дрібні шматочки. Важливо, що використовувати можна будь-які овочі і коренеплоди в абсолютно будь-якому поєднанні. Коли банку заповнено, зверху кладемо парасольку кропу.

Для приготування маринаду в 750 мл кип’яченої води розчиняємо 2 столові ложки цукрового піску і 1 столову ложку солі. Цієї кількості вистачає на 3 півлітрові банки.

Вливаємо в наповнену овочами банку 1 столову ложку оцту 9% і заливаємо холодним маринадом. Прикриваємо кришкою, але не закупорюємо, і ставимо стерилізувати на 5 хвилин від часу закипання. Для трилітрових банок час стерилізації 15 хвилин.

Овочеве асорті мариноване на зиму

Потім, банки з асорті закупорюємо і вкутуємо ковдрою до повного охолодження. Пробувати овочеве асорті можна вже через два тижні. За цей час все добре промаринується. Зберігаються заготовки при кімнатній температурі.

Овочеве асорті мариноване на зиму

До столу мариноване овочеве асорті можна подавати як самостійну закуску, як доповнення до гарніру або використовувати при приготуванні салатів. Заготовлені за цим легким і простим рецептом овочі виходять в міру гострими, хрусткими і пружними.