Маринована спаржева квасоля – зручна і проста заготовка на зиму

Не буду говорити зараз про поживну цінність спаржевої квасолі, скажу лише, що це чудова закуска на зиму. Вважається що бобові консервувати складно: вони погано стоять, псуються, і з ними багато мороки. Хочу вас переконати і пропоную простий перевірений рецепт, який в моїй родині пройшов не один рік випробувань. 😉

Пропоную вам заготовити разом зі мною. Своє приготування відзняла покроково на фото, які для наочності  додаю по тексту.

Для маринування потрібно брати молоді “молочні” стручки, в яких ще не повністю сформувалися повноцінні квасолини.

Маринована спаржева квасоля

Якщо вони не забруднені землею, то мити їх не потрібно, тільки почистимо. Почистимо – це значить обрізаємо з двох сторін стручка кінчики і розрізаємо або розламуємо його на дві-три частини. Який розмір у шматочків в моїй заготівлі видно на фото.

Маринована спаржева квасоля

Це, в принципі, не обов’язково, але такі шматочки зручніше укладати в банку.

Як маринувати спаржеву квасолю на зиму

Ставимо на вогонь каструлю з водою, солимо і доводимо до кипіння. Закидаємо підготовлену квасолю в каструльку і відварюємо протягом 10-15 хвилин.

Маринована спаржева квасоля

Поки квасоля вариться, готуємо банки і спеції. Тут все потрібно робити так само, як і при маринуванні огірків. Банки гарненько миємо. Зі спецій нам потрібні: листок хрону, пару гілочок кропу, часник.

Маринована спаржева квасоля

За бажанням можна додати перець горошком, лавровий лист, гвоздику, або будь-які інші спеції, якими ви зазвичай використовуєте для маринування овочів. Визначилися? Укладайте все в банку.

Відкиньте відварену квасолю на друшляк, дайте стекти воді, і трохи охолонути. Як показує досвід, ложкою накладати квасолю в банки не зручно, тут працюємо своїми золотими ручками. Банки щільно НЕ набивайте, інакше буде мало маринаду і квасоля не промаринується як слід.

Маринована спаржева квасоля

Робимо першу заливку. Кип’ятимо воду і заливаємо в банку з квасолею, даємо постояти хвилин 10-15, зливаємо воду в каструльку і знову ставимо на вогонь.

Однієї такої процедури досить і, тепер, на основі злитої води, готуємо маринад. На 1 л банку заготовки кладемо одну столову ложки (без гірки) солі, стільки ж цукру, і 0,5 чайної ложки лимонної кислоти. Це на любителя, лимонну кислоту можна замінити оцтом.

І так, кип’ятимо цукор з сіллю поки вони не розчиняться у воді і лише тоді додаємо лимонну кислоту/оцет. Маринад готовий, акуратно заливаємо його в банки. Якщо це заготовка на зиму, то закриваємо залізною кришкою. Якщо ж ви спочатку хочете спробувати, що у вас вийшло, то досить і пластикової кришки.

Маринована спаржева квасоля

Спробувати готову квасолю можна вже на наступний день. Відкриваємо банку, зливаємо маринад. Ріжемо цибулю тонкими кільцями, трішки солимо і переминаємо, посипаємо нею фасольку, зверху додаємо рослинне масло і насолоджуємося чудовим смаком маринованої спаржевої квасолі.

Маринована спаржева квасоля

Завершуючи хочу сказати, що це найпростіший рецепт маринування спаржевої квасолі, основа, так би мовити. Але для доброї господині тільки це і потрібно – основа, а все інше вона придумає сама. ?