Не буду говорити зараз про поживну цінність спаржевої квасолі, скажу лише, що це чудова закуска на зиму. Вважається що бобові консервувати складно: вони погано стоять, псуються, і з ними багато мороки. Хочу вас переконати і пропоную простий перевірений рецепт, який в моїй родині пройшов не один рік випробувань. 😉
Інгредієнти: Вода, Кріп, Листя хрону, Оцет, Сіль, Стручкова квасоля, Цукор, Часник
Пропоную вам заготовити разом зі мною. Своє приготування відзняла покроково на фото, які для наочності додаю по тексту.
Для маринування потрібно брати молоді “молочні” стручки, в яких ще не повністю сформувалися повноцінні квасолини.
Якщо вони не забруднені землею, то мити їх не потрібно, тільки почистимо. Почистимо – це значить обрізаємо з двох сторін стручка кінчики і розрізаємо або розламуємо його на дві-три частини. Який розмір у шматочків в моїй заготівлі видно на фото.
Це, в принципі, не обов’язково, але такі шматочки зручніше укладати в банку.
Як маринувати спаржеву квасолю на зиму
Ставимо на вогонь каструлю з водою, солимо і доводимо до кипіння. Закидаємо підготовлену квасолю в каструльку і відварюємо протягом 10-15 хвилин.
Поки квасоля вариться, готуємо банки і спеції. Тут все потрібно робити так само, як і при маринуванні огірків. Банки гарненько миємо. Зі спецій нам потрібні: листок хрону, пару гілочок кропу, часник.
За бажанням можна додати перець горошком, лавровий лист, гвоздику, або будь-які інші спеції, якими ви зазвичай використовуєте для маринування овочів. Визначилися? Укладайте все в банку.
Відкиньте відварену квасолю на друшляк, дайте стекти воді, і трохи охолонути. Як показує досвід, ложкою накладати квасолю в банки не зручно, тут працюємо своїми золотими ручками. Банки щільно НЕ набивайте, інакше буде мало маринаду і квасоля не промаринується як слід.
Робимо першу заливку. Кип’ятимо воду і заливаємо в банку з квасолею, даємо постояти хвилин 10-15, зливаємо воду в каструльку і знову ставимо на вогонь.
Однієї такої процедури досить і, тепер, на основі злитої води, готуємо маринад. На 1 л банку заготовки кладемо одну столову ложки (без гірки) солі, стільки ж цукру, і 0,5 чайної ложки лимонної кислоти. Це на любителя, лимонну кислоту можна замінити оцтом.
І так, кип’ятимо цукор з сіллю поки вони не розчиняться у воді і лише тоді додаємо лимонну кислоту/оцет. Маринад готовий, акуратно заливаємо його в банки. Якщо це заготовка на зиму, то закриваємо залізною кришкою. Якщо ж ви спочатку хочете спробувати, що у вас вийшло, то досить і пластикової кришки.
Спробувати готову квасолю можна вже на наступний день. Відкриваємо банку, зливаємо маринад. Ріжемо цибулю тонкими кільцями, трішки солимо і переминаємо, посипаємо нею фасольку, зверху додаємо рослинне масло і насолоджуємося чудовим смаком маринованої спаржевої квасолі.
Завершуючи хочу сказати, що це найпростіший рецепт маринування спаржевої квасолі, основа, так би мовити. Але для доброї господині тільки це і потрібно – основа, а все інше вона придумає сама. ?