Маринована кольорова капуста на зиму – три рецепта маринаду для капусти.

Маринована кольорова капуста відрізняється гострим кисло-солодким смаком і може послужити відмінною закускою, а також, прикрасить будь-яке святкове блюдо.

Для маринування цвітної капусти підійдуть тільки свіжі головки з щільними суцвіттями.

Кому протипоказана кольорова капуста?

Зміст

Як маринувати цвітну капусту на зиму в банці – дрібними суцвіттями.

Для підготовки суцвіть позбавляємося від зовнішнього листя і огрубілих стебел капусти. Поділяємо суцвіття на невеликі частини по 3-4 см в діаметрі і ретельно їх промиваємо проточною водою. Щоб суцвіття не потемніли, їх відразу бланшують в підсоленому окропі, куди додають лимонну кислоту. В 1 літрі киплячої води розчиняють 15 г солі, 1,5 г лимонної кислоти. Проварюють в цьому розчині суцвіття капусти не більше 4 хвилин і відразу ж охолоджують капусту, зануривши її в холодну воду.

Якщо немає можливості відразу занурити суцвіття в окріп, їх заливають солоною водою з розрахунку 15 грамів солі на 1 л. води і тримають в солоному розчині не більш години.

Після того, як суцвіття обробили окропом і холодною водою, їх поміщають в банки, на дно яких викладають спеції і заливають суцвіття гарячим маринадом, приготованим з розчиненого у воді цукру, оцтової есенції і солі.

Для 1 банки маринованої капусти, необхідно взяти декілька горошин чорного перцю, декілька невеликих шматочків гіркого перцю, скибочку кориці, пару суцвіть гвоздики.

Банки накривають кришками і стерилізують в залежності від їх ємності. Банки, ємністю 0,5 л тримають на вогні не більше 6 хвилин, а літрові – близько 8 хвилин. Після стерилізації банки щільно закривають кришками, перевертають і залишають для охолодження. Готовий продукт винести на холод для зберігання.

Як маринувати цвітну капусту на зиму цілими головками в бочці.

Цвітну капусту можна маринувати не тільки в банках, але і в спеціальних бочках. Переваги такої заготовки полягають у тому, що продукти закладаються в такому ж порядку, як і в попередньому описі, але розділяти капусту на окремі дрібні суцвіття не обов’язково. Її можна закладати  цілими головками, попередньо видаливши листя і огрубілі стебла.

Як приготувати маринад для капусти – три рецепти.

Щоб приготувати слабокислий маринад, в 10 л. води розчиняють близько 600 г солі і таку ж кількість цукру і додають близько 180 мл оцтової есенції.

Для приготування кислого маринаду беруть таку ж кількість води, солі і цукру, як і для слабокислого маринаду, але додають 250 мл оцтової есенції.

Гострий маринад відрізняється від кислого і слабокислого великою кількістю цукру – 1 кг, солі – 700 г і оцтової есенції – 540 мл, які розчиняють в 10 л води.

Залежно від обраного маринаду, капуста буде мати різний смак.

Маринована цвітна капуста може вживатися як самостійна пікантна закуска, а може використовуватися в якості інгредієнтів для приготування салатів, гарнірів та інших страв, а також, в якості оригінальної прикраси будь-якої страви.