Якщо ви шукаєте оригінальний рецепт заготовлювання ягід на зиму, придивіться уважніше до цього матеріалу. Існує простий та водночас незвичайний спосіб збереження горобини на зиму. Це — маринування червоної горобини. Саме ці ягідки так полюбляють птахи й вони також дуже корисні для людей. Горобина з яскравим забарвленням не є непоміченою пернатими, бо горить червоним кольором на деревинці. А нам з вами треба пояснювати, чому її треба частіше вживати. Бо, у цій рослині є багато компонентів, що борються із багатьма захворюваннями і вона має неповторний вітамінний склад. Також горобину треба вживати у профілактичних цілях проти застуди, запалень різного характеру. Інформацію про багато інших лікувальних властивостях ви можете знайти у широкому доступі.
Інгредієнти: Гвоздика, Запашний перець, Кориця, Оцет, Цукор, Червона горобина
Зривайте грона горобини з тих гілок, що є повсюди по містам, селам, у лісі й посадках. Лише таке важливе застереження – не чіпайте горобину, що росте біля шляхів та у місцях розташувань виробництв. Якщо у вашому саду є культурне дерево червоної горобини — так навіть краще. Якщо немає — беріть дику та поки що мрійте про те, що треба висадити недалеко від свого дому саме культурного сорту. Рецепт для обох видів рослини однаковий.
Як маринувати ягоди горобини в домашніх умовах.
Проведемо для початку звичайну процедуру підготовки до маринування. Червону горобину помийте, видаліть тоненькі гілочки, що з’єднують плоди у грона.
Закип’ятіть у каструлі чисту воду і кидайте плоди для того, щоб вони прокіпили кілька хвилин. Спеціальним ополоником з дірочками (або ситом на ручці) виймайте горобину та висипайте у скляні банки.
Тепер приготуйте кисло-солодкий сироп. Ось його інгредієнти: вода 1 літр, цукор 1,5 кг, 25 мл оцту 9% (або 45 мл 5%). Закип’ятіть воду, висипте, помішуючи, цукор. Через 2 хвилини вилийте оцет та вимикайте у цей же момент.
Крім гарячого маринаду до горобини треба додати спеції: запашний перець горошок, гвоздика та кориця. Їх кладемо у банки, де вже їх чекає ягідна заготовка. Тепер обережно виливайте маринад у банки.
Для кращого зберігання і збагачення смаку потрібна ще пастеризація заготовок, тобто, їх повільний підігрів до температури 85 градусів. Якщо ваша тара для горобини – ½ літра, то пастеризуйте 20 хвилин, якщо – 1 літрова, то пастеризуйте 25 хвилин. Потім закочуйте кришками.
У цьому рецептові і сироп і червона горобина постають в дуже оригінальному смаку.
Як споживати таку страву? Мариновану в домашніх умовах червону горобину подають до м’ясних блюд, переважно із пташиної сировини. Також спробуйте оцінити цю горобинову заготовку як смачний домашній напій. Можна додавати окропу і так ви отримаєте цілющий теплий морс, яким можна зігріватися після повернення з холодної вулиці. Ми щиро сподіваємося, що ви спробуєте приготувати горобину таким небанальним способом!