Є безліч рецептів для приготування домашнього мармеладу з різних ягід і фруктів. Основа домашнього мармеладу це ягоди, цукор і желатин. У рецептах може змінюватися лише співвідношення продуктів, ну і замість желатину можна додавати агар-агар або пектин. Змінюється лише його дозування. Адже агар-агар дуже потужна желююча речовина і якщо додати його стільки ж, скільки і желатину, ви отримаєте неїстівний шматок фруктової субстанції.
Інгредієнти: Желатин, Суниця, Цукор
Мармелад з суниці можна готувати без варіння і з варінням.
Суничний мармелад без варіння
У першому випадку суницю слід промити, дати стекти воді і подрібнити блендером до стану пюре.
Додайте цукор (цукрову пудру) і знову перемішайте.
Окремо розведіть желатин, згідно з вказівками на упаковці. Процідіть його і змішайте з суничним пюре.
Розлийте суничну масу по силіконовим формочкам і відставте в холодильник на 2 години.
Після того як мармелад застигне, вийміть мармеладки з формочок і подавайте до столу. Для мармеладу краще брати формочки поменше, щоб готові мармеладки вийшли за розмірами, як цукерки.
Приблизне співвідношення продуктів:
- 1 кг суниці
- 60 г желатину. Якщо у вас агар-агар, то на таку кількість ягід вам потрібно не більше 15 грам.
- 750 г цукрової пудри.
- половину чайної ложки лимонної кислоти.
- 250 г води
Суничний мармелад з варінням
Такий мармелад буде густішим і більш насиченим, хоча й трохи темнішим, ніж мармелад без варіння. Склад його такий самий, як і в попередньому варіанті, змінюється лише процес приготування.
Подрібніть суницю блендером, додайте цукор і варіть протягом 30 хвилин. Окремо розведіть желатин.
Додайте желатин в суничну масу і доведіть майже до кипіння. Не пропустіть цей момент, адже желатин не можна кип’ятити.
Трохи остудіть масу і розлийте по формах. Поставте в холодильник на 2 години. Така маса має хорошу щільність і її можна використовувати для тортів, прикраси десертів, або як самостійну страву.
Як приготувати суничний мармелад на основі агар-агар, дивіться на відео: