Мармелад з пюре: як правильно приготувати в домашніх умовах - все про мармелад з пюре

Мармелад з пюре: як правильно приготувати в домашніх умовах – все про мармелад з пюре

Мармелад можна робити з соків і сиропів, але, в більшості випадків, основою домашнього десерту є пюре, приготовлені з ягід, фруктів і овочів, а також готові фруктово-ягідні консерви для дитячого харчування. Детальніше про приготування мармеладу з пюре поговоримо в цій статті.

З якого пюре можна зробити мармелад

Ягідне пюре

Мармелад з ягід виходить дуже смачний. Основою можуть послужити ягідні соки і пюре. Для приготування останнього, ягоди з щільною шкіркою (смородина, чорноплідна горобина, агрус та інші) перед пюріруванням бланшують протягом декількох хвилин, щоб шкурка полопалася. Такі ягоди, як малину, шовковицю, чорницю, полуницю, доводять до стану пюре без попередньої теплової обробки.

Не варто забувати, що перед тим як подрібнити ягоди в пюре, потрібно провести їх попередню обробку – промити, перебрати, видалити чашолистки і сміття.

Готове пюре, перед додаванням в нього загусника, проціджують через сито, щоб позбутися від залишків шкурок і дрібних кісточок.

Мармелад з пюре

Фруктове пюре

Промиті фрукти очищають від шкірки. Плоди з щільною м’якоттю (яблука, груші) проварюють в невеликій кількості води або запікають до м’якості в духовці, а потім перетирають. М’які фрукти (банани, ківі, ананас) пробивають блендером відразу після очищення.

При необхідності, фруктову масу пропускають через дрібне сито.

Мармелад з пюре

Овочеве пюре

Основний овоч, який використовується для приготування мармеладу – гарбуз. Його перед пюріруванням термічно обробляють до м’якості. Для цього можна використовувати духову шафу або пароварку. Час готовності гарбуза варіюється від 20 до 45 хвилин, і залежить від розміру гарбузової нарізки і способу її приготування.

Розм’якшені шматочки подрібнюють блендером так, щоб пюре вийшло максимально гомогенізоване.

Мармелад з пюре

Дитяче пюре

Найпростіший варіант приготування мармеладу з пюре – використання готової фруктово-ягідної пюрешки, призначеної для дитячого харчування. Тут вибір просто величезний. Виробники пропонують, як монопродукти, так і різні фруктово-ягідні мікси.

Мармелад з пюре

Який загущувач використовувати

Мармелад з смородини, шипшини, горобини, яблук, абрикосів, персика і гарбуза можна готувати без додаткових желюючих речовин. Це пов’язано з наявністю в них природного пектину.

У пюре з інших продуктів додають такі порошкоподібні загусники, як агар-агар, желатин або яблучний пектин.

Мармелад з пюре

Як зробити мармелад з пюре

Натуральний мармелад

Плоди, багаті на пектин, перетирають крізь сито, додають цукор і ставлять на вогонь. Масу уварюють до загустіння, а потім викладають на лотки з високими стінками. Шар пюре не повинен перевищувати 20 міліметрів. Сушать пастилу, як при кімнатній температурі, так і в духовці на мінімальному температурному режимі.

Мармелад з пюре

На агар-агар

На 500 мілілітрів будь-якого пюре потрібно взяти 1,5 – 2 столові ложки порошку агар-агар. Загущувач залити 80 мілілітрами води і дати час для набухання хвилин 10 – 15. Пюре, тим часом, ставлять на вогонь і вводять цукровий пісок. Кількість цукру залежить від того, з яких продуктів приготовлено пюре. Якщо маса «пустувата» на смак, то можна додати ½ чайної ложки лимонної кислоти або вичавити пару ложок натурального лимонного соку. Після того, як цукор повністю розчиниться, в пюре додають агар-агар, і кип’ятять масу при постійному помішуванні ще 2 – 3 хвилини.

Готовий мармелад викладають в форми, вистелені харчовою плівкою або пергаментом, або змащені олією.

Мармелад повністю схоплюється через 1 – 2 години при кімнатній температурі. Прискорити цей час допоможе камера основного відсіку холодильника.

Мармелад з пюре

На желатині

Кількість желатину береться з розрахунку: 1 столова ложка на 200 грам рідини. Відповідно до цих рекомендацій, на 400 грам будь-якого пюре і знадобиться 2 столових ложки харчового желатину. Порошок розчиняють в 50 мілілітрах води і залишають на 30 хвилин.

Потім розбухлу масу вводять в гаряче пюре, розведене з цукром. Головне рідину не доводити до кипіння, інакше мармелад не схопиться.

Мармелад з пюре

Після того, як кристалики желатину повністю розчиняться, масу виливають у форми для мармеладу. Щоб десерт зміцнів, ємності відправляють в холодильник на 2 – 2,5 години.

Дивіться відео від каналу «Веселий Smile» про приготування домашнього мармеладу з яблучного пюре

На пектине

Пектин, перед додаванням в заздалегідь приготовлене пюре, змішують з невеликою кількістю цукру. Потім його засипають в гарячу масу і проварюють протягом 5 хвилин.

Пропорція порошку: на 1 кілограм фруктової маси беруть 50 грам пектину.

Мармелад з пюре