Апельсин – яскравий, соковитий і дуже ароматний фрукт. Домашній мармелад, приготовлений з апельсинів, неодмінно підніме вам настрій і задовольнить навіть найвишуканіші гастрономічні смаки. Він не містить штучних барвників, ароматизаторів та консервантів, що дає додатковий бонус цього десерту. А тепер давайте розглянемо основні способи приготування апельсинового мармеладу в домашніх умовах.
Інгредієнти: Агар-агар, Апельсин, Желатин, Лимон, Лимонна цедра, Пектин, Цукор
Зміст
Рецепт мармеладу з апельсинів на агар-агар
- апельсини – 3 штуки;
- агар-агар – 6 грам;
- цукровий пісок – ¾ склянки.
Фрукти ретельно промиваємо, бажано, з милом, а потім вичавлюємо з них сік, зручним для вас способом. Якщо вичавлювати сік ви будете соковижималкою, то шкірку попередньо потрібно очистити. Якщо в помічниках у вас ручний інструмент для видавлювання соку, то очищати фрукти не потрібно. В крайньому випадку, добути сік з апельсина можна, перетерши шматочки через металеве сито.
Заміряємо кількість соку. Його має бути 200 мілілітрів. Залишки можна випити.
Приблизно, в 120 мілілітрах соку розчиняємо цукор, а в іншу частину вводимо агар-агар. Він повинен постояти хвилин 5 – 10.
Апельсиновий сироп кип’ятимо і додаємо агар. Чекаємо закипання рідини, і тримаємо її на вогні 3 – 4 хвилини.
Після того, як сік охолоне до температури 45 – 50 градусів, його розливають по силіконовим формам.
Величезний плюс використання агар-агар в тому, що він дуже швидко застигає навіть при кімнатній температурі, і при обвалюванні мармеладу в цукрі, останній не тече.
Мармелад на желатині
- апельсини – 4 штуки;
- цукровий пісок – 250 грам;
- желатин – 35 грам.
Насамперед заллємо желатин холодною водою і дамо йому набрякнути протягом півгодини.
За допомогою дрібної терки знімемо цедру з двох середніх апельсинів. З м’якоті всіх фруктів вичавимо сік.
До соку додаємо цукор і цедру. Кип’ятимо все разом 3 хвилини на середньому вогні. Після цього рідину потрібно процідити через дрібне сито або марлеву тканину, складену в декілька шарів.
У гарячу масу виливаємо набряклий желатин і все грунтовно перемішуємо.
Розливаємо заготовку для мармеладу в форми і ставимо в холодильник на 3 – 4 години.
Обсипати цукром мармелад, приготовлений на основі желатину, не потрібно. Цукор розтане і «потече».
Дивіться відео від каналу «Наші Рецепти» – Як приготувати апельсиновий мармелад на желатині
Апельсиновий мармелад на пектині з цедрою
- апельсини – 5 штук;
- цукор – 11 столових ложок з невеликою гіркою;
- цедра апельсина – 1,5 столових ложки;
- яблучний пектин або желюючий порошок на основі пектину – 1 пакетик.
У пектин додаємо столову ложку цукру і перемішуємо його.
400 мілілітрів апельсинового соку віджимаємо з фруктів. Якщо соку вийшло менше, то можна додати звичайної води.
Змішуємо сік з цукром і цедрою. Ставимо на вогонь і кип’ятимо 3 хвилини. У гарячу масу додаємо пектин і проварюємо вміст каструлі 5 хвилин. Якщо в інструкції желюючого порошку вказана інша послідовність дій, то дотримуйтесь її вказівок.
Готовий мармелад можна розлити по порційних формочках або на один плоский піддон, змащений маслом. Після того, як маса «схопиться», пласт викладають на тарілку і нарізають невеликими шматочками.
Мармелад з апельсинів, моркви і яблук на агар-агар
- апельсини – 2 штук;
- морква – 1 штука;
- яблуко – ½ штуки;
- цукровий пісок – 100 грам;
- агар-агар – 2 столових ложки;
- гвоздика – 2 бутона (за бажанням).
З усіх фруктів і овочів віджимають сік. Без допомоги соковижималки тут не обійтися. Приблизно, в 100 мілілітри отриманого соку розводимо агар-агар.
Всі інгредієнти з’єднуємо в одній ємності і проварюємо на повільному вогні 5 хвилин. Трохи остилу масу заливаємо в силіконову форму і відправляємо на холод. Поміщати мармелад в холодильник – не обов’язкова умова, так як продукти, приготовлені на агар-агар, добре «застивають» і при кімнатній температурі.
Апельсиново-лимонний мармелад
- апельсини – 5 штук;
- лимон – 2 штуки;
- цедра апельсина – 1 столова ложка;
- цедра лимона – 1 столова ложка;
- цукровий пісок – 400 грам;
- желатин – 50 грам.
У невеликій кількості води розводимо желатин і даємо йому час набрякнути.
З фруктів зрізаємо цедру, використовуючи терку з дрібним перетином. З лимонів і апельсинів віджимаємо сік.
У невеликій каструлі з’єднуємо сік, цедру і цукор. Рідину прогріваемо на невеликому вогні до розчинення кристалів цукрового піску. Після цього вводимо желатин і перемішуємо сироп.
Якщо ви не хочете відчувати в мармеладі шматочки цедри, то масу перед розливанням у форми можна процідити.
Зберігати желатиновий мармелад з апельсинів і лимонів слід в холодильнику.
Канал «Радхіка» розповість про те, як приготувати апельсиновий мармелад з лимоном на агар-агар