Мандарини потрапили до Європи з Китаю та В’єтнаму на початку 19-го сторіччя і дуже швидко завоювали усю територію Середземномор’я. Наразі їх вирощують в Італії, Іспанії, на півдні Франції, у Японії, Китаї та інших країнах з достатньою кількістю тепла та вологи.
Інгредієнти: Мандарин
Мандарини за своїм хімічним складом майже не відрізняються від інших цитрусових і містять у своєму складі вітаміни А, К, В4 і D, а також велику кількість фруктози, сахарози, мінеральних речовин та фітонцидів. Серед усіх елементів особливе місце займає аскорбінова кислота, вона є основним компонентом. Шкурка мандарина також багата на поживні речовини і містить особливий пігмент, каротин та ефірну олію, що додає фрукту особливого аромату. Мандарини не є дуже калорійними (53,3 кал на 100 грам), саме тому їх можуть без проблем вживати люди, які слідкують за своєю вагою.
Вживання мандаринів значно поліпшує обмін речовин та надає організму велику кількість необхідних вітамінів, саме тому їх рекомендовано вживати для покращення апетиту.
Мандарини у чистому вигляді й мандариновий сік вагомо покращують роботу травної системи, зміцнюють імунітет, а також, завдяки фітонцидам, мають потужний антимікробний та протигрибковий ефект. Саме тому цей фрукт є відмінною профілактикою від багатьох захворювань, у тому числі й шкіряних.
Антимікробний та антигрибковий ефект мандаринів стає у нагоді при лікуванні дизентерії. Фрукт має кровоспинну властивість, саме тому він є рекомендованим до вживання при маткових кровотечах під час клімаксу.
Корисні властивості мандаринів найчастіше застосовуються у галузі народної медицини. Спиртова настоянка, виготовлена із цедри апельсинів, розріджує мокротиння й допомагає у лікуванні верхніх дихальних шляхів, а за допомогою відварів та настоянок із мандаринової шкірки можна легко впоратися із діареєю, знизити температуру. Також у народній медицині висушена шкірка мандарина з давніх часів використовується у якості заспокійливого.
Мандарини, окрім медичних цілей, широко використовується у кулінарній галузі для приготування як десертних страв, так і для вишуканих закусок. Також мандарини є незамінним атрибутом у приготуванні кондитерських виробів, адже мандариновий сік значно покращить будь-який крем і надасть йому неповторного аромату, те саме стосується і салату з додаванням мандаринів. Будь-яка м’ясна або рибна страва значно краще розкриває свій смак із додаванням соусу або підливи з мандаринів.