Лосось є природним антидепресантом, знижує рівень цукру в крові і покращує обмін речовин. Людям з ослабленим імунітетом і дітям, дуже рекомендується ввести в свій раціон лосося. Зрозуміло, щоб продукт приніс користь – це повинен бути правильно приготовлений продукт. Малосольний лосось, приготовлений своїми руками – це ідеальний спосіб зберегти всі поживні елементи, які зміцнять здоров’я, та й просто, порадують своїм смаком.
Інгредієнти: Лосось, Сіль, Спеції, Цукор
Для кращого смаку, вибирайте обов’язково свіжу рибку, середніх розмірів. Занадто маленький лосось має масу кісток і з ним дуже незручно працювати. Занадто великий – теж не дуже підходить для цих цілей. М’ясо дорослої лосося буде дещо жорстке і воно сподобається не всім. Ідеальна вага лосося для засолювання – приблизно 2-3 кг.
Малосольний лосось сухого засолу
Вимийте рибу і очистіть від луски. Видаліть хвіст, голову і випотрошіть. Деякі радять вирізати плавники, але, це на любителя. При засолі вони не заважають, і в них міститься левова частка риб’ячого жиру.
Розріжте тушку лосося уздовж хребта, і видаліть хребет.
Шкірку з лосося знімати не потрібно, це можна зробити потім, вже після засолювання.
Змішайте в тарілочці:
- 2 ст. л. великої (не йодованої) солі;
- 1 ч. л. цукру;
- 5 бутончиків гвоздики;
- 10 горошин чорного перцю;
- 2 листочки лавра.
(Останні три спеції потрібно потовкти в ступці)
Насправді, всі ці пропорції досить умовні. Є готові спеції для засолу риби, якими ви можете скористатися, або, придумайте свій склад, виходячи з власного смаку.
Розріжте тушку риби на зручні шматочки. Кожен шматочок обваляйте в суміші солі зі спеціями і покладіть в глибоку (не металеву) ємність.
Накрийте ємність кришкою, і залиште її просто на кухонному столі просолюватися на 2-3 години.
Після цього, переставте ємність з рибою в холодильник ще на 10-12 годин. Цього часу цілком достатньо, щоб лосось просолився і його можна було вживати в їжу.
Лосось слабосолений в розсолі
Деякі види лосося занадто сухі і при засолюванні їх м’ясо стає дуже щільним. Для бутербродів така риба підійде, але в салаті вона буде виглядати грубо. Щоб приготувати м’яку рибу, її засолюють в розсолі.
Обробіть рибу, як і в попередньому рецепті, і складіть її в бутель або каструльку.
В окремій каструлі приготуйте маринад.
- На 1 літр води візьміть:
- 2 ст. л. солі (з гіркою).
- 1 ст. л. цукру;
- спеції (на ваш розсуд).
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 2 ст. л. горілки, або стільки ж лимонного соку.
Останні 2 пункти можуть викликати запитання. Рослинна олія поповнює нестачу жирності м’яса і робить його трохи м’якшим. Горілка, або лимонний сік – дезинфікують рибу від паразитів, якими багата річкова риба. Ну і звичайно, вони так само сприяють швидшому засолюванню лосося.
Отже, залийте в каструльку воду і додайте всі інгредієнти за списком. Доведіть розсіл до закипання і відразу вимикайте вогонь.
Накрийте каструльку кришкою і дайте розсолу охолонути. Заливати рибу можна лише трохи теплим розсолом, але не гарячим. Розсіл повинен повністю покривати рибу, і якщо вам трохи не вистачило, просто долийте кип’яченої води з чайника.
Залишайте просолюватися лосося в розсолі при кімнатній температурі 3-4 години, після чого, поставте ємність з рибою в холодильник ще на 10 годин.
Перед вживанням, виловіть шматочки лосося з розсолу і дайте їм стекти на решітці. Можна трохи обсушити їх паперовим рушником, і спробувати, наскільки лосось в розсолі відрізняється від лосося сухого засолу. Насправді, хороші обидва способи, і обов’язково їх спробуйте.
Як засолити лосося, щоб він зберігався дуже довго, дивіться на відео: