Іноді городники стикаються з проблемою, коли ще вчора зелені і обвішані плодами кущі томатів раптово починають сохнути. Зелені помідори обсипаються – і це сумне видовище. Але воно сумне тільки в тому випадку, якщо ви не знаєте, що робити з ще не дозрілим врожаєм. Малосольні зелені помідори – прекрасна закуска, яка ні в чому не поступається малосольні огіркам.
Інгредієнти: Зелені помідори, Кріп, Листя винограду, Листя хрону, Паприка, Перець, Сіль, Цукор, Часник
Фахівці кажуть, що краще солити ті помідори, в яких вже з’явилися насіння. Але я б рекомендувала судити не за розмірами, а за ступенем дозрілості томатів. Трохи жовтуваті, але ще не стиглі, слід відкласти в сторону і засолити окремо.
Сьогодні дізнаємось як зробити засолені помідори швидким способом. Їх будемо їсти відразу. Другий рецепт – це засолка зелених помідор холодним способом. Такий спосіб підходить для заготовок, що передбачені для зимового зберігання.
Зміст
Холодна засолка зелених помідорів для зимового зберігання
Тут краще використовувати жовті ще недозрілі помідори, вони максимально розкриють смак і ви сильно пошкодуєте, що не робили такі заготовки раніше.
Вимийте помідори і приготуйте наступні інгредієнти:
- сіль;
- цукор;
- перець горошком;
- часник;
- листя винограду, хрону, стебла кропу.
На дно трилітрової банки покладіть кріп і листя хрону.
Покладіть цілі помідори в банку, засипте перець, нарізані зубчики часнику і зверху прикрийте виноградним листям. Окремо приготуйте розсол.
Щоб приготувати розсол, просто розведіть сіль і цукор у воді в пропорціях:
- 1 л води;
- 3 ст. л. солі;
- 1 ст. л. цукру.
Залийте холодним розсолом помідори так, щоб вони були повністю покриті рідиною. Це важливий момент, тому, не набивайте банку до самого верху.
Прикрийте наповнену банку кришкою і поставте її на три доби в тепле місце. Після закінчення цього часу можна банки відкрити і спробувати що вийшло. Якщо вам подобається смак, то решту треба знову закрити кришкою і відправити в холодний підвал або холодильник.
Зелені солені томати швидкого приготування – гарячий спосіб
Якщо ваші томати дуже дрібні і зовсім зелені, то краще використовувати саме цей рецепт.
Сіль і цукор береться у тих же пропорціях, що і в попередньому рецепті. Так само використовуються листя винограду, хрону і кріп. Прекрасним доповненням до малосольних помідорів тут будуть болгарський солодкий перець і паприка. Сам посол слід проводити в каструлі або відрі.
Покладіть на дно каструлі листя винограду і хрону. Упереміш засипте цілі помідори, часник, очищений і порізаний болгарський перець і верхній шар помідор прикрийте листям винограду.
Приготуйте розсол. У великій ємності доведіть до кипіння воду і розведіть в ній сіль, цукор і паприку.
Залийте гарячим розсолом помідори до самого верху і прикрийте кришкою.
Дрібні помідори і перець будуть готові вже відразу як розсол охолоне. Великі слід перекласти в бутлі, залити тим же розсолом, накрити кришками і відкласти у підвал, для більш зручного та тривалого зберігання.
Прискорити процес засолювання можна, якщо відразу розрізати великі помідори на частини. У цьому випадку, ви отримаєте вже готову закуску, яка ніколи не набридне.
Інший варіант як приготувати малосольні зелені помідори з хріном на зиму дізнайтесь з відео-рецепту. В зимі зможете перевірити, що такий варіант заготовки це дуже смачно.
І на завершення дивіться відео-рецепт як приготувати смачні зелені мариновані помідори дольками.