Малосольні баклажани: два рецепта ідеального засолювання баклажанів

Малосольні баклажани: два рецепти ідеального засолювання баклажанів

Складно переоцінити користь баклажан і неможливо порахувати та перерахувати всі рецепти, де головним інгредієнтом є баклажан. Малосольні баклажани – це чудова закуска, яку приготувати не складно, але смак якої оцінять всі.

Осінь – час заготовок. В цей час дозрівають овочі і можна робити асорті на будь-який смак. Баклажани поєднуються з багатьма овочами, що дуже зручно. Адже, таким чином, можна зробити кілька заготовок одночасно і витратити на це не дуже багато часу.

Зміст

Фаршировані малосольні баклажани на зиму

Для цього рецепта потрібні міцні, не перезрілі баклажани середніх розмірів. Великі відкладіть в сторону для іншого способу засолювання, який буде трохи нижче.

Спочатку потрібно вибрати, чим саме ви будете фарширувати баклажани. Найсмачніші баклажани виходять, якщо фарширувати їх малосольной капустою або морквою. Зрозуміло, це повинна бути вже готова малосольная капуста або морква.

Ще нам знадобиться сіль і довгі стебла кропу.

Зріжте у баклажан плодоніжки і зробіть уздовж глибокий надріз, тільки не наскрізь. Це повинна бути «кишенька», яку ми потім наповнимо начинкою.

Але, для початку, баклажани потрібно відварити. Таким чином, піде гіркота з шкірки, та й самі плоди стануть м’якше, що полегшить фарширування.

Поставте каструлю з підсоленою водою на вогонь, і як тільки вона закипить, акуратно засипте баклажани в окріп. Варити їх потрібно 3-5 хвилин, після чого вимкніть вогонь, накрийте каструлю кришкою і дайте їм охолонути.

Розкладіть баклажани «кишеньками» вниз на решітку, щоб дати стекти воді.

Приготуйте ємність, в якій ви будете солити баклажани. Це може бути бочка або звичайне пластикове відро (з харчового пластику), але не банки.

Відварені баклажани досить м’які, тому не поспішайте і акуратно укладіть в кожну «кишеньку» жменю малосольної морквини або капусти. А можна того і того по черзі. Перев’яжіть баклажани стеблами кропу, якщо вони сильно розвалюються і покладіть їх у відро. Проміжки можна заповнювати тією ж капустою, або морквиною, для більшої щільності.

Якщо капуста сухувата, вона не дасть сік, і баклажани можуть зіпсуватися. Про всяк випадок, розведіть розсіл: на 1 літр води – 100 грам солі і залийте цим розсолом баклажани. Покладіть зверху дерев’яний круг і поставте гніт. Перевірте, щоб зверху з’явився розсіл. Якщо ж його немає, доведеться ще розвести трохи розсолу.

Тепер можна винести баклажани на холод і через тиждень вони будуть готові.

Малосольні баклажани на швидку руку

Це рецепт для любителів гострої закуски, котрі не бажають чекати цілий тиждень. Крім того, у вас же залишилися великі баклажани, або криві, які ви не використовували в першому рецепті?

Вимийте їх, обріжте плодоніжки і поріжте на кубики. Не нарізайте їх дрібними – кубики повинні бути такого розміру, щоб можна було їх наколювати виделкою, а не черпати ложкою.

Для прискорення процесу, баклажани потрібно відварити. Влийте в каструлю води, підсоліть, і коли вона закипить, засипте нарізані баклажани в окріп.

Відварювати баклажани слід 5-7 хвилин, після чого, відкиньте їх на друшляк і дайте стекти.

Тепер нам знадобиться (на 1 кг баклажан):

  • 1 головка часнику;
  • Свіжа зелень кропу або петрушки;
  • Сік 1 лимона;
  • 3 ст. л нерафінованої соняшникової олії.

Складіть баклажани в каструльку.

Подрібніть часник. Можна дрібно порізати або потерти на тертці, як вам буде зручніше.

Змішайте баклажани з часником, зеленню, і заправте соком лимона  та рослинною олією. Знову все гарненько перемішайте, накрийте каструлю кришкою і поставте її в холодильник на 3-4 години.

Ви будете приємно здивовані, наскільки малосольні баклажани з часником смачні й ароматні. Це те блюдо, яке не набридне, навіть якщо його їсти щодня.

Як приготувати малосольні баклажани з часником, дивіться на відео: