Пелядь – це досить цінна риба. Харчується пелядь річковим планктоном і дрібними ракоподібними, що робить м’ясо риби дуже ніжним і жирним. Деякі вважають за краще вживати пелядь в сирому вигляді, проте, це може важко позначитися на шлунку. Але малосольна пелядь – це вже безпечний делікатес, і зробити його можна легко, на власній кухні.
Інгредієнти: Пелядь, Прянощі, Сіль, Цукор
Існує кілька різновидів пеляді. Є особини в 50 см завдовжки і вагою близько 5 кг, а є і карликові породи, розміром не більше оселедця. Залежно від розмірів риби і вашого смаку, можна вибрати той спосіб засолу, який більше вам подобається.
Пелядь не можна солити в металевій ємності. Риб’ячий жир в контакті з металом окислюється і просочує м’ясо риби неприємним присмаком заліза.
Сухий посол пеляді
Вимийте рибу. Якщо риба велика, обріжте голову, хвіст і видаліть тельбухи. Розріжте рибу на кілька шматків, і приготуйте суміш для засолу:
На 2 кг пеляді:
- 200 гр крупної солі;
- 50 гр цукру;
- Суміш пряних трав.
Змішайте сіль, цукор і прянощі. Насипте на дно ємності жменю солі.
Кожен шматочок риби обваляйте в отриманій суміші і складіть утрамбовуючи рибу в ємність.
Залишки солі всипте поверх риби, закрийте ємність харчовою плівкою і приберіть в холодильник на 24 години.
Після закінчення доби, промийте рибу в воді, щоб змити сіль, обсушити її рушниками і можна її їсти замість оселедця.
Малосольна пелядь в розсолі
Дрібну рибку годі й потрошити і засолюють її так само, як і кільку. Потрошать дрібну рибу в тому випадку, якщо потрібно прискорити посол.
Вимийте рибку, складіть її в пластикове відерце і приготуйте розсіл.
На 1 кг пеляді:
- 1.5 л води;
- 200 гр солі;
- 50 гр. цукру;
- Спеції.
Закип’ятіть воду, засипте в неї сіль, цукор і спеції. Варіть, помішуючи, поки сіль повністю не розчинитися.
Приберіть розсіл з плити, і дайте йому охолонути до кімнатної температури.
Залийте розсолом рибу, прикрийте відерце кришкою, і приберіть його на добу в холодильник.
Злийте розсіл, наріжте цибулю кільцями, і пересипте їми рибу. Полийте трохи рослинним маслом, і малосольна пелядь готова.
Для прискорення засолу часом використовують оцет. При засолці пеляді цього робити не рекомендується. Риба втратить свій ніжний смак, і стане схожа на простий оселедець.
Дивіться на відео, як засолити пелядь в домашніх умовах: