Малосольна нельма – простий рецепт ніжного засолу

Нельма відноситься до цінних промислових сортів риби. М’ясо нельми насичене жирами, амінокислотами, і все ж, вона вважається дієтичною і низькокалорійною. Малосольну нельму, рецепт якої ви прочитаєте нижче, можна їсти хоч кожен день, без шкоди для фігури.

Нельма – досить велика риба, і зустрічаються екземпляри в 40 кг. Звичайно, це вже велетні, і в наших магазинах середній розмір нельми становить 2 кг. Це молоді особини і їх м’ясо при засолюванні виходить дуже ніжним.

Вимийте рибу, обріжте голову і хвіст. Луску чистити не обов’язково, як і знімати шкіру.

Зробіть надріз уздовж хребта і розріжте тушку на дві частини. Видаліть хребет і великі кістки. Наріжте тушку на зручні вам шматочки.

На дно миски насипте жменю крупної солі, і укладайте рибу, упереміш з сіллю.

Сіль краще брати велику, морську. Вона краще витягує воду з м’яса, і воно від цього стає щільнішим і смачнішим. Деякі вважають за краще відразу додавати спеції. Для нельми підійдуть:

  • чорний і білий мелений перець;
  • лавровий лист;
  • гвоздика.

Всі ці спеції можна додати і пізніше. Спробуйте для початку просто сіль.

Прикрийте рибу зверху перевернутою тарілкою, поставте на тарілку гніт, і приберіть миску в холодильник.

На відміну від інших лососевих, нельма просолюється дуже швидко. Буквально через 4 години її вже можна діставати з холодильника.

Промийте кожен шматочок у воді і викладіть на тканину, або паперовий рушник, щоб рибка просохла.

Її вже можна їсти, але якщо ви хочете поліпшити смак, доведеться ще трохи попрацювати.

Очистіть велику цибулину і наріжте її кільцями. Присипте колечка сіллю, і перемішайте, трохи притискаючи пальцями. Перемішайте шматочки нельми з цибулею, складіть їх в банку, і залийте рослинним маслом.

Поставте банку з рибою в холодильник ще на 2 години, і тепер, малосольна нельма стане дійсно кулінарним шедевром.

Малосольна нельма – прекрасне доповнення до відвареної картоплі, або просто, зробіть собі бутерброд. Це прекрасна закуска, ніжна, з помірною жирністю, і довго в холодильнику вона не залежиться.

Спробуйте приготувати малосол з північної риби, по відеорецепту від шеф кухаря: