Є кілька причин, чому в магазинах не так часто побачиш малосольну мойву. Її частіше продають в замороженому, або копченому вигляді. Звичайно, це трохи дивує, адже малосольна мойва дуже ніжна, смачна і корисна, так в чому секрет, чому її просто не можна купити в магазині?
Інгредієнти: Лимон, Мойва, Сіль, Спеції, Цукор
Відповідь проста. Саме її ніжність і жирність не дозволяють їй довго лежати в розсолі. М’яке м’ясо вже через 3 тижні розповзається, а жир, при окисленні, дає неприємний металевий присмак. Це слід врахувати при домашньому солінні і зберіганні.
Але, ми ж не будемо солити мойву в промислових масштабах, і для початку, візьмемо лише 1 кілограм свіжозамороженої мойви. Її потрібно розморозити, але тільки природним способом. Не можна для цього використовувати мікрохвильову піч, або гарячу воду.
Покладіть брикет замороженої мойви в миску і залийте холодною водою. У міру відтавання, відколупуйте її і складайте в мисочку, в якій вона буде засолюватись.
Поки мойва розморожується, складіть в ступку:
- 3 ст. л. солі;
- 1 ст. л. цукру;
- 3 лаврові листки;
- Перець горошком, гвоздику, кмин, або інші спеції, які вам до вподоби.
Роздавіть товкачем перець з гвоздикою, подрібніть лавровий лист і гарненько все це перемішайте.
Складіть всю мойву в судок, засипте спеціями і зверху окропіть свіжовичавленим соком половинки лимона. Перемішайте, щоб сік і спеції розподілилися рівномірно.
Покладіть зверху на рибу дерев’яну дощечку і зверху поставте гніт.
Тепер, потрібно поставити судок в холодильник, на саму нижню полицю. Час засолювання мойви сухим послом, без розсолу, становить близько 72 годин.
Подавати малосольну мойву можна до відвареної картоплі, лише трохи присмачивши її рослинною нерафінованою олією, і кільцями ріпчастої цибулі.
Також, малосольну мойву можна використовувати для приготування бутербродів.
Як приготувати малосольну мойву в розсолі, дивіться на відео: