Малосольна капуста - прості рецепти і незвичайні смаки

Малосольна капуста – прості рецепти і незвичайні смаки

Іноді малосольну капусту називають «квашеною», але, це дещо не так. За старих часів, коли сіль була дефіцитом, капусту квасили без солі. Її дрібно шаткували, укладали в бочки упереміш з часником і гарненько трамбували, до появи соку. Через деякий час, в капустяному соці розвивалися бактерії, які викликали бродіння, і капуста квасилася у власному соку. Цей процес був довгим, і капуста набувала характерний кислий смак, лише через місяць. З використанням солі, процес закваски відбувається трохи швидше, і вже через тиждень малосольная капуста виходить «квашеною».

Рецептів приготування малосольної капусти є безліч, але, є основні правила, яких варто дотримуватись у будь-якому рецепті:

  1. Капуста для квашення повинна бути соковитою, без гнилі і млявих листочків.
  2. Сіль необхідно брати не йодовану, а звичайну – кам’яну.
  3. Не використовуйте алюмінієві і мідні ємності для засолювання капусти. В ідеалі потрібна дерев’яна бочка, але, підійдуть і пластикові відра, або скляні бутлі.

Як зробити малосольну капусту

Нашинкуйте капусту «соломкою» і посипте її сіллю. Точних мірок солі немає, і це робиться «на око». Пам’ятайте, що краще солі недосипати ніж пересипати. Адже вона лише прискорює процес закваски, але смак дають бактерії. Якщо капусту пересолити, бактерії не зможуть розвинутися і капуста не закваситься, як потрібно. Буде просто солоною і м’якою.

Як добавки, при бажанні отримати різноманітні смаки, до капусти додають моркву (терту на крупній тертці), болгарський перець, або буряк (нарізаний соломкою). Все це не обов’язкові добавки, їх можна змінювати та експериментувати. Але легко можно обійтись і без них.

І так, нарізана капуста з сіллю гарненько перемішується, з притисканням. Капуста повинна трохи пустити сік ще на столі. Потім, перекладіть капусту в каструлю (відро) і гарненько утрамбуйте.

Малосольна капуста - прості рецепти і незвичайні смаки

Але не набивайте капусту в обрану ємність “під зав’язку”. Адже, при квашенні активно відбувається процес бродіння і сік може “утікати” через верх.

Покладіть зверху на капусту дерев’яний круг, або плоску тарілку. Зверху покладіть гніт. Капуста повинна  повністю покритись соком. Інакше, вона буде пліснявіти.

А тепер найважливіше!!!

Капуста повинна кваситись в теплому місці не менше 4 днів. Кожен день потрібно прибирати гніт і протикати капусту до самого дна дерев’яною паличкою або лопаткою. При засолюванні, капуста виділяє сірководень і його потрібно випускати, щоб вона не протухнула.

На 5-7 день, перекладіть капусту в чисті трьох літрові бутлі, закрийте їх пластиковими кришками і винесіть в прохолодне місце.

Малосольна капуста - прості рецепти і незвичайні смаки

Смачна малосольна капуста готова. Її можна використовувати для рагу, тушкувати, варити з нею супи, готувати начинки… тощо. Можно подавати її самостійно – просто з олією та свіжонарізаною цибулею, наприклад, до відвареної картопельки, а можно зробити з неї дуже корисний салат.

Дивіться відео, як приготувати малосольну капусту з яблуками і журавлиною: