Малосольна хамса – два смачних рецепта домашнього посолу

Хамсу по іншому називають європейським анчоусом. Ця дрібна морська рибка має ніжне м’ясо і більшу жирність, ніж у її родичів. Малосольну хамсу додають в салати, кладуть на піцу, і краще, якщо це малосольная хамса домашнього посолу.

Справа в тому, що якщо хамса довго плаває в розсолі, вона набуває неприємного металевого присмаку. Це відбувається через окислення риб’ячого жиру, і користі це не принесе. Хамсу слід солити невеликими порціями, у міру потреби, адже зробити це не складно, і існує кілька видів засолу, з різним часом готовності риби.

Малосольна хамса пряного посолу

  • 1 кг хамси;
  • 200 гр солі;
  • 1 л води;
  • лавровий лист;
  • перець горошком;
  • гвоздика.

Разморозьте рибу, і складіть її в глибоку пластикову ємність. Металеві каструлі краще не використовувати, все з тієї ж причини окислення жиру.

Закип’ятіть воду в каструлі, і розведіть в ній сіль. Додайте в розсіл перець горошком, гвоздику, лавровий лист, і прикрийте каструлю кришкою, щоб спеції настоялися в гарячому розсолі.

Коли розсіл охолоне до кімнатної температури, залийте ним рибу, і покладіть зверху тарілку, щоб рибка не спливала.

Поставте ємність з хамсою в прохолодне місце, як мінімум на 10 годин. Після цього, розсіл можна злити, і пробувати малосольну рибку.

Малосольна хамса швидкого засолу

Коли немає 12 годин на посол риби, можна використовувати швидкий спосіб, завдяки якому хамса стає малосольною вже через 2 години. Трохи більше часу витрачається на підготовку, але воно того варте.

На 1 кг свіжомороженої хамси потрібно:

  • 250 гр солі;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 лимон (сік).

Щоб хамса швидше просолилася, її потрібно очистити. Промийте рибку в холодній воді, обріжте голову, і відразу витягуйте нутрощі, не розрізаючи черевце. Якщо призвичаїтися, то на чистку кілограма хамси піде не більше 15 хвилин.

Складіть рибу в целофановий пакет, туди ж всипте сіль, цукор і вичавіть сік лимона. Завяжіть пакет і гарненько перемішайте. Залиште пакет з хамсою при кімнатній температурі на 1 годину, а потім, перекладіть ще на 1 годину в холодильник.

Перед вживанням хамсу слід промити.

Якщо ви не вжили всю хамсу відразу, укладіть її в скляну банку, і залийте рослинним маслом. У банці під рослинним маслом, малосольная хамса може зберігатися до 30 днів.

Дивіться на відео найсмачніший рецепт засолки хамси: