Свіжа червона риба продається в охолодженому або замороженому вигляді, і така рибка на порядок дешевша, ніж вже засолена. У чому причина такої різниці, ми розбиратися не будемо, але скористаємося нагодою, і приготуємо прекрасну закуску – малосольну червону рибу.
Інгредієнти: Лимон, Сіль, Спеції, Червона риба
Чим більша рибина, тим більше і смачніше буде філе. Вибирайте рибу середньої жирності, до прикладу кету або нерку. Занадто жирна риба буде довго засолюватись, а суха – дещо жорсткіша, і це на любителя.
Якщо ви купили заморожену рибу, зачекайте, поки вона трохи відтане. Але не зовсім, адже в напівзамороженому вигляді її легше обробити.
Озбройтеся гострим ножем і відріжте голову рибі. Ножицями зріжте плавники, хвіст, все це складіть в пакет, і відправте в морозильну камеру. Ці частини риби дають приголомшливий навар і рибна юшка вийде незрівнянною.
Ножем з гострим кінцем зробіть надріз вздовж спинки і рухайтеся далі, відокремлюючи філе від хребта. Ви отримаєте одне філе і другу половинку з хребтом. Також, рухаючи ніж уздовж кісток, видаліть хребет і з другого шматка риби. Сам хребет можна відправити в морозилку, разом з головою і плавниками.
Приготуйте розсіл для риби:
- На 2 кг чистого філе червоної риби:
- 150 гр кухонної солі;
- 50 гр. цукру;
- 1 лимон;
- спеції (гвоздика, перець горошком, лавровий лист).
Налийте в каструлю 1 літр води, і відразу всипте всі інгредієнти. Поставте каструлю на вогонь, щоб сіль з цукром розчинилися, а спеції пропарились. Остудіть розсіл до кімнатної температури і додайте в нього сік лимона.
Складіть філе риби в ємність (краще пластикову, або скляну) і залийте розсіл, щоб він повністю покривав рибу. Покладіть зверху тарілку і притисніть її гнітом.
Поставте ємність з червоною рибою в прохолодному місці, щоб була саме прохолода, а не мороз, і витримайте рибу в розсолі не менше доби.
Злийте розсіл і дайте йому гарненько стекти. Не промивайте рибу! Червона риба тим і хороша, що вона вбирає лише стільки солі, скільки їй потрібно.
Ви можете відразу ж нарізати філе на тонкі скибочки і ставити на стіл, а решту зберігайте в холодильнику, загорнувши в харчову плівку. При такому засолі і способі зберігання, протягом двох тижнів у вас буде що подавати на стіл.
Як швидко засолити червону рибу, дивіться на відео: