Малосольна червона ікра: способи домашнього посолу – як засолити ікру червоної риби швидко і просто

Делікатес, який завжди радує око під час святкового застілля – бутерброд з маслом і червоною ікрою. На жаль, страви з малосольною червоною ікрою не такі часті в нашому раціоні. А виною всьому «кусюча» ціна за зовсім невеликий обсяг морепродукту. Ситуацію можна згладити, купивши в магазині непотрошену тушку самки сімейства лососевих, і засоливши її ікру самостійно. Про всі тонкощі цього процесу буде детально розказано в нашій статті.

Етап перший: вибір самки з ікрою

Про те, якої степені охолодження вибирати рибу, думаю, говорити не варто. Звичайно ж, охолоджений варіант кращий. Але, і заморожена риба цілком підійде. З нею лише повозитися доведеться трохи довше, так як потрібно буде почекати до її повного розморожування. А відтавати тушка повинна повільно: годин 12 в плюсовому відсіку холодильника, а потім годин 6-8 при кімнатній температурі. Не варто квапити події і намагатися прискорити процес розморожування під струменем теплої води або ще гірше в мікрохвильовій печі.

А тепер про найголовніше: як вибрати «дівчинку» з ікрою? Купуючи непотрошеную рибу, можете бути на 100% впевнені, що самки (причому неважливо якого розміру) зберігають в своїх черевцях ікру. Лососеві види виловлюють саме в період нересту, тому правильний вибір статі риби дуже важливий.

Самки більш «жіночні». Вони мають округлу форму тіла і невелику голову. Луска і плавники неяскраво виражені кольором. Зовнішній вигляд самця більш войовничий і хижий, що особливо підкреслюється загостреним носиком. Ці тонкощі зовнішнього вигляду риби обов’язково допоможуть вам зробити правильний вибір. На крайній випадок, ви завжди можете звернутися до продавця-консультанта, який підтвердить або спростує ваші припущення. Правда цей варіант спрацює, тільки якщо продавець рибного відділу досить досвідчений.

Малосольна червона ікра

Етап другий: очищення ікри

«Мішечки» в яких розташовується ікра називають ястика. Це своєрідна пліва, яку обов’язково потрібно видалити перед послом. Існує кілька способів очищення ікри:

  • За допомогою сітки. Головна умова: осередки повинні бути більше ікринок в 3 рази. Дуже зручно в домашніх умовах використовувати тенісну ракетку або ракетку для гри в бадмінтон. Ікру перекладають на «грати» і ніжними рухами «перетирають» через великі осередки. Залишається тільки обполоснути ікру в воді.
  • Вручну. Ікру поділяють руками, злегка перекочуючи ікринки по долонях. Ястика скочується і її видаляють.
  • За допомогою шпажки. Ікряні мішечки розривають руками, а їх вміст заливають холодною водою. За допомогою палички для ролів ікру перемішують в одному з напрямків. В ході цього процесу залишки плівки намотуються на паличку і їх легко можна видалити.

Після очищення ікринки прополіскують у воді і відкидають на сито з марлею. Коли стече вода, ікру ще кілька разів перекочують по марлевій тканині, щоб остаточно позбутися від залишків плівки і пошкоджених зерен.

Дивіться відео фермера Сабанеева про розбор ястики з червоною ікрою

Етап третій: посол

У розсолі

Тузлук – концентрований сольовий розчин, який готують, як для засолу ікри, так і для м’яса риби. Технологія його приготування проста: в склянці холодної води розчиняють 2 столові ложки великої повареної солі і 1 велику ложку цукру. Перевірити якість розсолу можна за допомогою сирого яйця або очищеної картоплини невеликого розміру. При достатній концентрації солі, ці продукти спливуть.

Ікру поміщають в посолочний розчин на 7-9 хвилин. Ікра в даному випадку вийде малосольною. Якщо витримати ікринки 15 хвилин в розсолі, то ступінь просолювання буде максимальною.

На марлевій тканині ікру просушують, а потім перекладають в невелику ємність, додавши ½ чайної ложки рослинної олії.

Олена Пузанова в своєму відео пропонує свій рецепт засолу ікри горбуші

Сухий посол

Промиті ікринки (100-150 грам) пересипають чайною ложкою солі і цукром, узятим в кількості на половину меншим. Ікру акуратно перемішують і залишають на 5 хвилин. Процедуру перемішування і п’ятихвилинного настоювання повторюють 3 рази. Готову малосольну червону ікру перекладають на металеву решітку та дають стекти рідині і залишкам посолочної суміші.

Делікатес перекладають в баночку, стінки якої змащені рослинною або оливковою олією. Щоб ікринки були розсипчастими, масло (не більше ½ чайної ложки) додають і в саму ікру.

Варіант засолу з харчовою калійною селітрою для збереження насиченого кольору ікринок докладно описаний в нашій статті .

Малосольна червона ікра

Етап четвертий: зберігання

Зберігають ікру домашнього посолу в холодильнику під кришкою. Терміни залежать від того, який із двох способів засолювання використовувався. Сухий спосіб дозволяє зберігати ікру в стерильній банці 2-3 тижні, а використання тузлука – не більше 2 днів. Готову малосольну червону ікру також можна заморозити. Заморожений продукт може зберігатися без втрати своїх якостей до півроку.

У будь-якому випадку домашня малосольна червона ікра – це свято для гурманів! Спробуйте, скориставшись нашими порадами, приготувати такий делікатес самостійно.

Малосольна червона ікра

Не варто зупинятися лише на засолюванні ікри, малосольне філе лососевих порід риб, таких як сьомга , кета або бюджетна горбуша, дуже смачне. Ми впевнені, що ви впораєтеся і з цим завданням. В якості помічника ви можете використовувати матеріали нашого сайту з цікавими рецептурними добірками.