Чавича – досить великий представник сімейства лососевих і традиційно, чавича йде на засолювання. Це не означає, що її не можна смажити, або варити з неї юшку, але малосольна чавича настільки смачна і готується настільки просто, що цей спосіб приготування ігнорувати не можна.
Інгредієнти: Лавровий лист, Перець, Сіль, Цукор, Чавича
За смаковими якостями чавича дещо випереджає інші види лососевих. У деяких країнах чавичу називають «Король-лосось», і це не тільки через величезні розміри. Малосольна чавича менш жирна, ніж сьомга, і її часто вживають як самостійну страву, без гарніру, або навіть хліба.
Багато суперечок виникає навколо того «мити, або не мити» рибу перед засолкою. Адже в прісній, і навіть водопровідній воді знаходиться безліч бактерій, які можуть зіпсувати рибу? Та й сама сіль в принципі, не стільки призначена для засолювання, скільки для того, щоб витягнути з м’яса риби зайву воду. Загалом, орієнтуйтеся по ситуації. Якщо риба була в глибокій заморозці, мити її не обов’язково. Дочекайтеся, поки чавича розтане сама і приступайте до розбирання риби.
В середньому тушка чавичі важить близько 15 кг. Якщо ви плануєте засолити її всю, приготуйте:
- 1 кг крупної солі;
- 100 гр цукру;
- 20 гр чорного меленого перцю;
- лавровий лист.
Відріжте ножем хвіст та голову і ножицями обріжте плавники. Ці частини складіть в пакет і покладіть в морозильну камеру до тих пір, поки ви не вирішите зварити королівську юшку.
Залежно від ваших уподобань, рибу можна розрізати на стейки, або фелірувати.
Змішайте перець, цукор і сіль. Гарненько обваляйте кожен шматочок в цій суміші і покладіть в глибоку каструлю або миску.
Накрийте рибу перевернутою тарілкою і поставте на неї гніт. Тепер чавича повинна просолюватися в прохолодному місці не менше 40 годин.
Обтрусіть з риби сіль і спробуйте. Якщо риба занадто солона, вимийте її під проточною водою, складіть на решітку і дайте стекти.
Як тільки зайва вода стече, можна викладати малосольну чавичу на тарілку і накривати на стіл.
Дивіться на відео, як швидко засолити чавичу в домашніх умовах: