Останнім часом заготовки з лимонів – не новина. Лимонний джем, нарівні зі звичними для нас варенням і джемами з яблук, вишень і слив, все частіше можна зустріти на прилавках магазинів. Цей продукт можна приготувати і самостійно, використовуючи при цьому мінімальний набір інгредієнтів. Різноманітність вносять, присмачуючи ласощі спеціями або додаючи в нього інші різновиди цитрусів. Про всі способи приготування лимонного десерту ми поговоримо в цій статті.
Інгредієнти: Ванілін, Вода, Кориця, Лимон, М'ята, Цукор
Зміст
Які лимони використовувати для джему
Вибір основного інгредієнта – справа дуже важливе, адже саме від якості лимонів буде залежати смак і консистенція готового джему.
Правила вибору лимонів:
- на плодах не повинно бути вм’ятин, гнилі і м’яких місць;
- лимони найкраще брати середнього розміру;
- шкурка цитрусових повинна бути світло-жовтою, тонкою і ніжною;
- не допускається використовувати плоди зі зморщеною і засохлою поверхнею.
Дотримуючись простих правил вибору якісного продукту, ви забезпечите прекрасний результат своєї роботи з приготування корисного лимонного десерту.
Варіанти приготування джему з лимона
Спосіб № 1 – Лимонний джем зі шматочками фруктів
Кілограм лимонів ретельно промивають щіткою. Щоб лимон в джемі був м’якший, плоди цілими проварюють в окропі протягом 10 хвилин. Кожен фрукт ріжуть тонкими часточками, видаляючи кісточки. Форма нарізки може бути будь-яка: кружочки, половинки або четвертинки. Шматочки засипають 1,2 кілограмами цукру, акуратно перемішують і дають настоятися для утворення соку години 4.
Після цього зацукровані лимони ставлять на мінімальний вогонь і починають прогрівати. У міру утворення піни, її знімають ложкою. Варка триває протягом 25 хвилин. За цей час джем загусне, а фруктова нарізка стане напівпрозорої.
Готовий джем розкладають в підготовлену, простерилізовану тару і закручують кришками. Банки утеплюють, приблизно, на добу, щоб джем мав можливість повільно охолоджуватися.
Канал «iamCOOK» пропонує вашій увазі рецепт варення з лимона з корицею і свіжим імбирним коренем
Спосіб № 2 – Джем з лимонів, пропущених крізь м’ясорубку
Для цього рецепта беруть 1 кілограм цитрусових і 1,5 кілограма цукрового піску. Щоб придати страві деякої пікантності, можна також використовувати паличку кориці і гілочку м’яти.
Лимони розрізають на четвертини і видаляють з кожної частини насіння. Потім часточки пропускають крізь м’ясорубку і засипають цукром, додають корицю і гілочку свіжої м’яти. Отриманому лимонному пюре дають час постояти при кімнатній температурі для кращого відділення соку, а потім ставлять на вогонь. Кип’ятять масу інтервалами 4 рази по 5 хвилин через кожні 5 годин. З готового джему обов’язково видаляють натуральні ароматизатори – м’яту і корицю.
Спосіб № 3 – З додаванням води
Кілограм фруктів нарізають тонкими кружечками, видаляючи в міру появи кісточки. Кружечки заливають літром чистої води і дають постояти масі під кришкою при кімнатній температурі добу. Через відведений час лимонні дольки проварюють на середньому вогні протягом 15-20 хвилин. За цей час лимонна шкірка повинна стати напівпрозорою і легко деформуватися при стисканні пальцями.
Лимони відкидають на сито і перетирають м’якоть. Цей етап можна пропустити і приготувати джем з шматочками фруктів. У лимонну масу додають 2 кілограми цукру і продовжують варіння. До готовності джем дійде, приблизно, через 1,5 години. За цей час рідина гарненько увариться і зменшиться в обсязі в два рази.
Ще один смачний рецепт лимонного джему з апельсином і імбиром представляє канал «Хочу Так Жити»
Спосіб № 4 – З соку лимона
Для даної заготовки беруть 1,5 кілограма свіжих лимонів. З одного з плодів знімають цедру. Найкраще це зробити за допомогою дрібної терки. Потім всі лимони пропускають через соковижималку. В отриманий сік додають 1,2 кілограма цукрового піску, цедру і щіпку ванілі. Макуху у вигляді шкурок і плівок складають в шматок марлевої тканини і перев’язують вузлом. У процесі варіння цей мішечок буде перебувати в каструлі з джемом. Справа в тому, що в шкурках лимона знаходяться пектинові речовини, що дозволяють джему швидше загустіти. Варять десерт протягом 20 хвилин, знімаючи при необхідності піну. У самому кінці готування мішечок з макухою виймають, а сам джем розливають в ємності для зберігання.
Про приготуванні дієтичного джему з лимона з замінником цукру і пектином розповість відео від каналу «Худеем з задоволенням!»
Як зберігати лимонний десерт
Закручений в банки джем зберігають у темному місці при температурі повітря + 4 … + 10 ºС. Термін придатності лимонних ласощів – 1 рік. Інший варіант – заморозка. Для цього джем розфасовують по невеликих формочках для заморозки і відправляють на холод. Через добу шматочки витягують з форм і упаковують в окремий контейнер для зберігання на морозі.