Жовтень – ідеальний сезон для грибів. Осіння хороша погода і лісова прогулянка закінчується трофеями в кошику. Збір можна продовжувати до появи перших нічних заморозків і денної температури більше +5. Зібраний урожай лисичок, боровиків, опеньків не з’їсти за раз.
Інгредієнти: Вода, Гриби, Лимонна кислота, Сироватка, Сіль, Цукор
Запасти гриби на зиму можна посоливши, засушивши або заквасивши їх. Квашені гриби будуть гарним доповненням до будь-якої основної страви, вони доречні на святковому столі і можуть зберігатися до самої весни, поки не з’явиться перший урожай свіжих овочів.
Зміст
Користь квашених продуктів для людини
Квашення – метод консервації, при якому утворюється молочна кислота. Вона входить до складу нормальної мікрофлори кишечника і природних бактерій шлунку. Завдяки цій властивості, гриби не викликають неприємних відчуттів для людей, що мають проблеми з шлунково-кишкового тракту, а навпаки, регулярне вживання квашених продуктів нормалізує роботу кишечника.
Підготовка грибів до процесу квашення
Квасити допустимо будь-який сорт лісових грибів, але змішувати їх разом в одній ємності не рекомендується. Процес переробки врожаю починається з сортування за видами, після чого, гриби очищаються від хвої, листя і кілька разів миються.
Смачніше всього в квашеному вигляді виходять трохи недостиглі грибочки невеликого розміру, щільні і пружні. Якщо при сортуванні трапляються підв’ялі або перезрілі екземпляри, їх краще відразу посмажити, не залишаючи на зиму.
Відібрані і промиті гриби поділяються на капелюшки і ніжки, великі екземпляри можна розрізати на кілька частин. Дрібні грибочки можна залишити цілими. Після цього, їх слід повторно промити і дати стекти на друшляку.
Приготування квашених грибів
Базовий рецепт квашення грибів починається з відварювання, робити це краще всього в емальованій каструлі.
Для приготування знадобиться:
• гриби – 3 кг;
• сіль – 6 ст.л.;
• вода – 4 літри;
• лимонна кислота – 10 гр;
• цукор – 1 ст.л.;
• сироватка – 1 ст.л.
У підготовлений посуд наливаємо 3 л води, насипаємо 3 ложки солі і лимонну кислоту. Після закипання додаємо гриби, варимо на самому слабкому вогні до повної готовності. Час приготування у всіх видів грибів різний, тому і слід відсортовувати їх по виду. Зваривши все в одній каструлі, можна отримати розварену масу з половиною сирих грибів. Головною ознакою того, що гриби можна виключати є осідання їх на дно каструлі. Вимикаємо, відкидаємо на друшляк і даємо добре стекти, в. Водою додатково промивати не потрібно.
Готуємо заливку для грибів
В емальовану каструлю наливаємо 1 л води, додаємо сіль, що залишилася і цукор. Розчин кип’ятиться і охолоджується до 40 градусів. Коли заливка досягла оптимальної температури, додаємо сироватку для активації вироблення молочної кислоти.
Гриби укладаємо в банки, заливаємо провареним розчином, ставимо під гніт в теплому приміщенні на 3 дні. По закінченні трьох діб заготовки переміщаються в прохолодний льох. Процес триває ще місяць, через 30 днів квашені гриби готові до вживання.
Як зберегти квашені гриби на зиму
Приготовлені цим гарячим способом гриби необхідно з’їсти за місяць, після цього терміну вони втрачають свої смакові якості. Зберегти заготовку на зиму можна за допомогою стерилізації та консервації.
Квашені гриби відкидаємо на сито і ретельно промиваємо під проточною водою.
Увага! Рідина після сквашування не виливається, вона стане в нагоді для консервації. Її слід відфільтрувати через марлю і прокип’ятити. Якщо з’являється пінка, то знімайте її ложкою або шумівкою.
У вимиті банки розкладаємо гриби, заливаємо гарячою рідиною. Якщо її кількості не вистачає, можна долити трохи окропу. Заготовки в банках поміщаємо в каструлю з водою, стерилізуємо 50 хвилин. Щоб вода не потрапила всередину, попередньо накриваємо кришками.
Відразу після стерилізації банки з квашеними грибами закочуєють і прибирають в прохолодне місце для зберігання на тривалий термін.
Детальний рецепт приготування на зиму квашених лисичок дивіться у відео: