Цей домашній рецепт дозволить приготувати апетитні квашені баклажани, а додавання спецій і прянощів зробить їх аромат просто неповторним. Такі пряні баклажани не залишать байдужим любителів поласувати взимку смачним салатом з синеньких. Так часто називають ці дивовижні плоди за колір їхньої шкірки.
Інгредієнти: Баклажани, Лавровий лист, Селера зелень, Сіль, Часник
Для приготування цієї заготовки з баклажанів потрібно:
- 10 кг не великих темно-фіолетових баклажанів;
- 250 грам часнику;
- сіль: 50 грам для часнику, 60 грам на 1 літр – додамо в воду для варіння, в заливку – 70 грам на 1 літр води;
- зелень селери – я кладу два великих пучка, а Ви можете змінювати її кількість виходячи зі свого смаку;
- лист лавра – 5 грам.
Як заквасити баклажани на зиму смачно.
Відібрані для нашої заготовки синенькі перебираємо від зіпсованих, миємо і видаляємо плодоніжки.
Потім робимо наскрізний надріз уздовж кожного овоча і проварюємо в солоній воді – так забирається гіркота.
Після варіння синенькі кладемо під гніт, щоб пішла зайва вода.
Подрібнений часник потрібно перетерти з сіллю і натерти пряною сумішшю овочі в місцях надрізів зроблених раніше.
На саме дно ємності для закваски кладемо лист лавра, селеру і потім закладаємо натерті прянощами баклажани.
Заливаємо укладені овочі прокип’яченою і остиглою заливкою.
Банки накриваємо кришками і залишаємо баклажани для просолювання при кімнатній температурі (18 – 25 градусів) на 5 діб.
Коли наші пряні баклажани стануть досить просоленими, заготовку необхідно перемістити на зберігання в місце, де температура не вище, ніж 8 градусів.
Взимку з таких квашених баклажанів можна приготувати дуже смачний зимовий салат, порізавши їх на довільної форми шматочки і заправивши ароматною соняшниковою олією. За бажанням, я іноді посипаю нарізані баклажани кільцями цибулі.