З усіх літніх овочів яскраві баклажани дарують найбагатшу палітру смаків. Влітку овочі у вільному продажі, і можна придумувати нові страви з них хоч кожен день. А як бути взимку, коли свіжих овочів не знайти? Кожна господиня обирає для себе відповідний метод заготівлі овочів, це може бути заморозка, сушка або консервація.
Інгредієнти: Баклажани, Запашний перець, Перець горошком, Сіль, Часник
Яких тільки не буває рецептів з баклажінв: як гриби, сушені баклажани, заготівля в томаті, смажені баклажани, мариновані синенькі і це тільки невеликий список базових рецептів. Чудовий вихід – квашені баклажани на зиму. Їх можна приготувати з начинкою або без. Вибір рецепта залежить від особистих переваг сім’ї, умінь і бажання господині. Сьогодні приведу приклад квашених баклажанів, які просто готувати і сподобаються вони абсолютно всім.
Зміст
Запорука успіху – правильний вибір баклажанів
Визначальний фактор в смаку будь-якої страви – вибір продуктів. У випадку з баклажанами це особливо актуально. Володарі свого городу можуть бути впевнені в якості, а от при покупці на ринку спочатку краще купити кілька штук на пробу, а потім вже брати партію овочів для консервації. Синенькі краще вибирати приблизно однакового розміру, не надто великі (до 15 см в довжину) і не товсті. Найбільш ймовірна проблема баклажанів – товсті жили. Такий екземпляр не зіпсує смак, але жувати його буде просто неможливо. Витрачені даремно зусилля і зіпсований настрій гарантовано.
Класичний рецепт квашених баклажанів без начинки
Принадність рецепта в чистоті смаку, він не забивається сусідніми по грядці овочами, які додають до більшості рецептів з фаршируванням. Класичні квашені синенькі будуть ідеальної закускою до картопляного пюре і будь-якої страви з м’яса.
Набір продуктів мінімальний:
- баклажани – 2 кг;
- часник – 2-3 головки (в залежності від розміру);
- сіль;
- перець мелений;
- перець духмяний;
- лавровий лист – за смаком.
Рецепт приготування квашених баклажанів на зиму настільки ж простий, як і перелік інгредієнтів. Починати слід з проварювання очищених від плодоніжок баклажанів в підсоленій киплячій воді протягом п’яти хвилин.
Відкидаємо баклажани на сито для стікання води хвилин на 10. За цей час вони встигнуть охолонути і не обпалять руки при подальшій роботі. У кожному овочі надрізаемо невелику кишеньку, трохи присипаємо її меленим перцем і додаємо дрібно рубаний часник. Додавання спецій саме в середину кожного баклажана дозволяє отримати більш багатий і цікавий смак по завершенню процесу квашення.
На наступному етапі готуємо маринад. Для цього змішуємо воду з сіллю в розрахунку 30 гр на літр води, додаємо лавровий лист і трохи духмяного перцю. Розчин кип’ятимо і чекаємо охолодження, кінцева температура не дуже важлива, просто щоб був теплим.
Баклажани акуратними шарами викладаємо в каструлю, емальований або керамічний посуд. Не варто використовувати алюмінієвий посуд. Заливаємо розсолом і відправляємо в льох або холодильник, процес сквашування в цьому рецепті баклажанів проходить при низькій температурі.
Синенькі заквашені холодним способом готові через тиждень. Зберігати їх в такому вигляді можна до півроку, головна умова – дотримання температурного режиму (холодильник або прохолодний льох).
Якщо необхідно тривале зберігання на зиму, розкладіть квашені овочі в банки, простерилизуйте протягом півгодини і закатайте. При зберіганні в холодильнику процес сквашування не припиняється, кип’ятінням, ми завершуємо його. В цьому випадку, в закладеній банці не буде відбуватися процес бродіння і заготівля може зберігатися кілька сезонів без втрати зовнішнього вигляду і смакових якостей.
Подавати до столу квашені баклажани рекомендується нарізаними на порційні кружечки або кубики, додавши посічену свіжу зелень петрушки, ріпчасту цибулю і ароматну олію зі смаженого насіння.
Відео-рецепт з докладним описом приготування квашених баклажанів: