Квашена цвітна капуста – корисна закуска на зиму

Кучеряву або цвітну капусту, зазвичай, варять, смажать, використовують, в основному, для приготування перших і других страв. І вкрай рідко її маринують або квасять – а марно. У кольоровій капусті міститься маса вітамінів і при солінні всі ці вітаміни зберігаються, на відміну від других способів приготування, де суцвіття піддаються термічній обробці.

Щоб кольорова капуста при солінні вийшла ніжною і хрусткою, слід вибирати білі, щільні головки, без ознак гнилі або млявості.

Розберіть квітну капусту на суцвіття і залийте холодною водою хвилин на 15, щоб вона гарненько промилась. Деякі господині обливають суцвіття окропом, або бланшують її перед закваскою, але це не обов’язково і може робитись за бажанням.

Розкладіть суцвіття по банкам, або складіть їх в каструлю, де капуста буде кваситися.

Як ароматизуючи добавки, бажано додати такі спеції:

  • листя хрону;
  • стебла кропу;
  • стручок гострого перцю;
  • лавровий лист;
  • часник.

Приготуйте розсіл на 2 кг капусти:

  • 2 літри води (приблизно);
  • 4 ст. л. солі;
  • 4 ст. л. цукру.

Закип’ятіть розсіл і розчиніть в ньому сіль і цукор. Остудіть розсіл і залийте прохолодною рідиною кольорову капусту.

Прикрийте банки з капустою кришками і залиште на 3-4 дні при кімнатній температурі для сквашування. Після цього, квітну капусту можна поставити в холодильник і можна їсти, як і звичайні соління, вже через 7 днів.

Швидкий спосіб засолювання цвітної капусти відрізняється лише тим, що її заливають гарячим киплячим розсолом. Смакові якості капусти не постраждають, але вона буде готова вже через 24 години.

Щоб отримати різнобарвну кольорову капусту, при заквасці можна використовувати різні добавки-барвники.

Для отримання рожевої капусти, в банку кладуть кружальця буряка. Він забарвлює капусту в рожевий колір, а інтенсивність кольору залежить від кількості буряка.

Куркума забарвлює капусту в яскраво-жовтий колір. Можна поекспериментувати з кольором, змінюючи кількість куркуми в різних банках. Таким чином, ви зможете взимку на стіл викласти яскраву закуску.

Яка на смак квашена цвітна капуста? Цього ніхто не скаже однозначно. Навіть приготована однієї господинею, вона може істотно відрізнятися на смак, якщо готують її в різний час. І, тим не менше, ця солена цвітна капуста завжди смачна і корисна. Спробуйте самі.

Дивіться на відео, як заквасити цвітну капусту на зиму правильно та смачно: