Любителі спаржевої квасолі зрадіють новому рецепту її заготовки на зиму. Цей рецепт підходить лише для молодих стручків, в так званій «молочної стиглості». Квашена спаржева квасоля дещо відрізняється від маринованої більш ніжним смаком.
Інгредієнти: Зелень, Сіль, Спаржева квасоля, Часник
Спаржеву квасолю можна заквасити на зиму, або їсти її все літо. Адже процес засолювання недовгий і займає 3-10 днів, в залежності від температури приміщення, в якому буде стояти квасоля.
Для закваски відберіть молоді стручки спаржевої квасолі. Обріжте кінчики з обох кінців, і видаліть волосяну жилку. Ця жилка з’являється, коли квасоля вже дозріла, і від неї необхідно позбутися.
На 1 кг спаржевої квасолі потрібно:
- 2 л води;
- 4 ст. л. солі;
- 5-6 зубчиків часнику;
- Зелень, перець горошком – за смаком.
Перед закваскою, спаржеву квасолю потрібно бланшувати. Налийте у велику каструлю води, трохи її підсоліть і доведіть до кипіння.
Коли вода закипить, засипте в неї всю квасолю відразу. Після закипання, спаржеву квасолю бланшують 3-5 хвилин.
Злийте воду, і облийте квасолю холодною водою.
Складіть спаржеву квасолю в ємність, в якій вона кваситиметься, упереміш із зеленню і зубчиками часнику, і займіться приготуванням розсолу.
Налийте в каструлю 2 л води, всипте сіль, і перець горошком. Доведіть розсіл до кипіння, і дайте йому поваритися 2-3 хвилини.
Залийте гарячим розсолом спаржеву квасолю і притисніть її тарілкою, щоб квасоля не спливала.
Тепер справа за малим, потрібно почекати, поки квасоля закваситься. Визначають це по помутнінню розсолу і білястій плівці цвілі, яка з’являється зверху.
Як тільки розсіл помутнів, квашена спаржева квасоля готова, і її можна пробувати.
Для тривалого зберігання квасолю розкладають по банках, роблять свіжий розсіл по цьому ж рецепту і заливають його в банки. Закочувати залізними кришками таку заготовку не можна.
Знайдіть пластикові кришки, зробіть в кожній з них по кілька проколів гострим шилом, і закрийте банки. Згодом розсіл знову помутніє, і зверху з’явиться біляста плівочка. Це нормально, але слід знати, що подібні заготовки зберігають в холодильнику, або в холодному погребі. При температурі більше 18 градусів, процес закваски перетвориться в бродіння і заготівля буде безнадійно зіпсована.
Ще один рецепт приготування квашеної квасолі на зиму, дивіться на відео: