Квашена спаржева квасоля на зиму

Любителі спаржевої квасолі зрадіють новому рецепту її заготовки на зиму. Цей рецепт підходить лише для молодих стручків, в так званій «молочної стиглості». Квашена спаржева квасоля дещо відрізняється від маринованої більш ніжним смаком.

Спаржеву квасолю можна заквасити на зиму, або їсти її все літо. Адже процес засолювання недовгий і займає 3-10 днів, в залежності від температури приміщення, в якому буде стояти квасоля.

Для закваски відберіть молоді стручки спаржевої квасолі. Обріжте кінчики з обох кінців, і видаліть волосяну жилку. Ця жилка з’являється, коли квасоля вже дозріла, і від неї необхідно позбутися.

На 1 кг спаржевої квасолі потрібно:

  • 2 л води;
  • 4 ст. л. солі;
  • 5-6 зубчиків часнику;
  • Зелень, перець горошком – за смаком.

Перед закваскою, спаржеву квасолю потрібно бланшувати. Налийте у велику каструлю води, трохи її підсоліть і доведіть до кипіння.

Коли вода закипить, засипте в неї всю квасолю відразу. Після закипання, спаржеву квасолю бланшують 3-5 хвилин.

Злийте воду, і облийте квасолю холодною водою.

Складіть спаржеву квасолю в ємність, в якій вона кваситиметься, упереміш із зеленню і зубчиками часнику, і займіться приготуванням розсолу.

Налийте в каструлю 2 л води, всипте сіль, і перець горошком. Доведіть розсіл до кипіння, і дайте йому поваритися 2-3 хвилини.

Залийте гарячим розсолом спаржеву квасолю і притисніть її тарілкою, щоб квасоля не спливала.

Тепер справа за малим, потрібно почекати, поки квасоля закваситься. Визначають це по помутнінню розсолу і білястій плівці цвілі, яка з’являється зверху.

Як тільки розсіл помутнів, квашена спаржева квасоля готова, і її можна пробувати.

Для тривалого зберігання квасолю розкладають по банках, роблять свіжий розсіл по цьому ж рецепту і заливають його в банки. Закочувати залізними кришками таку заготовку не можна.

Знайдіть пластикові кришки, зробіть в кожній з них по кілька проколів гострим шилом, і закрийте банки. Згодом розсіл знову помутніє, і зверху з’явиться біляста плівочка. Це нормально, але слід знати, що подібні заготовки зберігають в холодильнику, або в холодному погребі. При температурі більше 18 градусів, процес закваски перетвориться в бродіння і заготівля буде безнадійно зіпсована.

Ще один рецепт приготування квашеної квасолі на зиму, дивіться на відео: