Зараз кажуть, що наші предки були набагато здоровішими і фізично міцнішими, ніж нинішнє покоління. Але ж харчування у наших предків було не таким різноманітним, та й навряд чи вони знали про користь того, чи іншого продукту, і підраховували вітаміни з калоріями. Але, кожен знає, що наші предки їли овочі, а казок і приказок про ріпу – і не злічити.
Інгредієнти: Морква, Ріпа, Сіль
Зараз страви з ріпи можна зустріти лише в дуже дорогих ресторанах. Незважаючи на доступність цього коренеплоду, багато господинь не уявляють, як його готувати. Зайшовши в японський ресторанчик, і покуштувавши традиційне блюдо «Сугукі», ви з подивом довідаєтеся, що це звичайна квашена ріпа. І ця ріпа користується величезною популярністю в Японії, так як виявлено величезну кількість корисних властивостей квашеної ріпи. Вона сприяє імунітету, захищає від вірусних простудних захворювань, і дуже корисна для чоловіків. Ріпа має загальнозміцнювальну дію, і є навіть коктейлі з квашеної ріпи. Звичайно, коктейль з квашеної ріпи це вже занадто, але як салат – ріпа неймовірно хороша.
Рецепт квашеної ріпи вкрай простий, і приготувати її на зиму може навіть не досвідчена господиня.
Для салатів ріпу зазвичай заквашують з морквою, або яблуками. Це зручно, так як потім залишиться лише злити розсіл і заправити салат з квашеної ріпи рослинним маслом.
Інгредієнти:
- 1 кг ріпи;
- 1 кг моркви / яблук;
- 2 л води;
- 4 ст.л. солі.
Моркву з ріпою миють, очищають від шкірки і нарізають соломкою.
Потім, слід перемішати їх з сіллю, скласти в банки, утрамбувати і залити холодною водою, щоб вода покрила нарізані коренеплоди.
Прикрийте банку кришкою, і залиште в теплому місці на 5-7 днів. Все, квашена ріпа готова.
Для м’ясних страв, супів, або рагу, рецепт точно такий же, за винятком способу нарізки. Для таких випадків, зручніше нарізати ріпу кільцями, або брусочками.
Квашена ріпа має гострий смак, як і багато інших квашених овочів. Його можна посилити і урізноманітнити, додавши в розсіл спеції: часнику, паприки, кмину, або зерен гірчиці.
Що стосується ємності для закваски, то краще уникати пластикових відер і металевих каструль. Звичайно, дерев’яних діжок зараз не знайдеш, але скляні банки цілком підійдуть. Вони не додадуть приємний деревний присмак, але принаймні, в склі не відбудеться непотрібної реакції кислоти з металом, або пластиком.
Дивіться відео, як приготувати квашену ріпу на зиму: