Квашена редька – вітамінний салат на зиму

Всі знають, що сік чорної редьки – це найкращі ліки від бронхіту. Але саму редьку мало хто їсть, надто вже різкий у неї смак і запах. А може ви просто не знали, що з редьки можна приготувати смачний салат і зовсім не страждати від її гостроти? Потрібно всього лише попередньо заквасити редьку і потім просто насолоджуватися пікантною ніжною кислинкою і м’якою гостротою.

Квашена редька на зиму готується восени, коли коренеплоди повністю визріли. Тоді редька набирає максимум соку і корисних речовин. Не купуйтеся на її розміри. Великі коренеплоди не надто смачні, і не підходять для квашення. Вибирайте редьку середніх розмірів і правильної форми. Це не тільки естетика. Правильні форми говорять про здоровий розвиток і відсутність захворювань у рослини.

На 1 кг редьки потрібно:

  • 1 ст. л солі;
  • 1 ст. л. цукру.

Якщо ви все ж любите м’якший смак, то візьміть ще й кілька морквин. Звертаю увагу, що рецепт квашення редьки підходить і для закваски моркви.

Вимийте коренеплоди щіткою і очистіть шкірку.

Натріть редьку на великій тертці або наріжте соломкою на тертці-шатківниці, яку використовують для моркви по-корейськи.

Змішайте натерту редьку з цукром і сіллю, та добре перемішайте. Покладіть терту редьку в каструлю і утрамбуйте, щоб вона пустила сік. Якщо соку мало, можна влити склянку теплої, кип’яченої води. Не поспішайте з водою. Якщо редька свіжа і не лежала місяць на полиці в супермаркеті, то їй вистачить і власного соку для початку бродіння.

Прикрийте редьку перевернутої плоскою тарілкою і поставте зверху гніт. Процес закваски редьки триває близько 3 днів, після чого, її можна перекласти в банки і поставити в холодильник. У холодильнику процес бродіння відразу не припиниться, а лише сповільниться. Дайте їй постояти ще 2-3 дні, щоб вона повністю просочилася ферментами і остаточно заквасилася.

Перед подачею на стіл, квашену редьку можна заправити зеленню, соєвим соусом, олією або оцтом. Квашена редька прекрасно урізноманітнить ваш стіл взимку і зміцнить імунітет.

Дивіться відео, як приготувати квашену редьку з капустою на зиму смачно та правильно: