Квашена капуста – користь і шкода для організму або чим корисна квашена капуста.

Квашена капуста – це одна з найпростіших і найпопулярніших страв на зимовому столі. Але як вона впливає на організм і чи може нашкодити людині? Або навпаки, допомогти? Про це ми зараз і розкажемо.

Оскільки квашення – це природне бродіння, у всіх квашених продуктах лишаються ті ж вітаміни, що були в сирих.

Квашена капуста

Якщо ви правильно приготуєте квашену капусту, вона буде збагачена  вітаміном C, кальцієм, фосфором, калієм. А саме вітамін С є необхідним для людського організму взимку та весною. Тому варто обов’язково хоча б час від часу їсти таку капусту.

Цікаво, що в різних частинах капусти міститься різна кількість вітаміну С. Наприклад, у верхніх листках його найменше – лишень 30-31 міліграм. У внутрішніх листах вже більше – 52 міліграма, а в качані цілих 75 міліграмів. Саме тому рекомендується квасити капусту з качанами.

А ще, в квашеній капусті є вітамін U, який запобігає виникненню виразки шлунку. 

Взагалі, квашена капуста добре впливає на імунітет та запобігає появі серцевих захворювань, покращує травлення, знижує холестерин в крові. Той, хто їсть таку капусту – краще переносить стреси.

Жінкам, які слідкують за собою, рекомендують їсти квашену капусту, бо вона покращує процес травлення. А, значить, сприяє схудненню. Окрім того, з такої капусти можна робити маски для обличчя. Вона добре впливає на шкіру, робить її ніжнішою. Що зробити маску, треба просто накласти капусту на обличчя, а через 30 хвилин змити її холодною водою.

Квашена капуста

Але щоб собі не нашкодити, все ж не варто їсти капусту в необмеженій кількості. Особливо, якщо у вас підвищена кислотність, спостерігається виразка шлунку, гіпертонія та жовчнокам’яна хвороба.  

Тому їжте капусту в тій кількості, в якій вона буде приносити вам смакове задоволення та користь.