Чорна смородина – це продукт, який має велику кількість пектину, тому з смородини можна робити желе і мармелад, навіть не додаючи в неї желатин або інші речовини, які створюють продукту желеподібну форму.
Інгредієнти: Агар-агар, Желатин, Цукор, Чорна смородина
Зміст
Як підготувати ягоди
Найкорисніший мармелад вийде з ягід, які були тільки-но зібрані з куща. Але можна використати і ті, що лежали в холодильнику не більше трьох днів. Найкращий мармелад вийде з ягід, які мають трошки бурий колір, бо саме в них найбільше пектину. Якщо ж ягідки трохи недостиглі, до них можна просто додати агар-агар.
Ягоди треба почистити від гілочок, хвостиків, добре вимити та просушити на рушниках з паперу. Також смородину можна сушити і на ситі.
Різні рецепти приготування мармеладу
Приготування чорносмородинного мармеладу з соку в духовці
Для приготування знадобиться:
- ягоди – 1 кілограм;
- вода – 50 мілілітрів;
- цукор – 600 грам.
Ягоди треба залити водою та пробланшувати на повільному вогні 2 хвилини. Після цього смородину треба викласти на сито і протерти крізь нього дерев’яною ложкою. Далі отримане пюре знову поставити на вогонь і варити постійно помішуючи, поки воно не стане густою. Щоб перевірити, чи готова смородина, треба крапнути трохи рідини в холодну суху тарілку. Якщо крапля не розтечеться – значить, заготовка зварилася.
Отриману масу треба викласти на деко, попередньо застелене пергаментом, шаром, товщиною в півтора сантиметра. І сушити в духовці при мінімальній температурі та причинених дверцятах.
Коли зверху з’явиться підсохла скоринка – це значитиме, що мармелад готовий. Його можна нарізати шматочками та подавати до столу.
Це відео допоможе вам покроково приготувати мармелад з чорної смородини.
А тепер поговоримо про рецепти з додаванням желатину.
В першому випадку треба взяти:
- ягоди (свіжі або заморожені) – 400 грам;
- вода – 200 мілілітрів;
- цукровий пісок – 300 грам;
- желатин – 30 грам.
Треба залити желатин 100 мілілітрами води, а всю іншу воду додати в ягоди. Поки желатин набухає, смородину бланшують на повільному вогні, щоб шкірка ягід луснула. Після цього смородину треба перетворити в пюре за допомогою блендера та пропустити через дрібне сито.
Після цього каструлю треба знову поставити на вогонь, додати цукру та варити, безперервно помішуючи, аж доки цукор повністю не розчиниться.
Після цього треба додати желатин в гарячу масу. Важливо пам’ятати по те, що смородинове пюре не повинно кипіти, бо желатин може зіпсуватися.
Після цього рідину розливають в форми, чекають, доки вона загусне та розрізають на шматочки.
Рецепт мармеладу з чорної смородини з агар-агаром
- ягоди – 400 грам;
- вода – 80 мілілітрів;
- цукор – 150 грам;
- агар-агар – 1 столова ложка.
Агар-агар варто залити водою та дати настоятися 15 хвилин.
Ягоди треба пропустити через соковижималку, або подрібнити блендером і процідити через марлю. Якщо необхідно значно прискорити процес, можна просто взяти смородиновий сік. Бажано, щоб він був натуральним, але якщо такого нема – дозволяється використати і пакетований магазинний.
Сік змішується з цукром, ставиться на вогонь та вариться 5-7 хвилин. Потім треба додати агар-агар та варити ще стільки ж.
Готову рідину розливають по формах та чекають 2-3 години, доки мармелад загусне при кімнатній температурі.
Декілька простих «хитрощів», які допоможуть зробити страву ще смачнішою
- Щоб мармелад було легко діставати з форм, великі ємності можна застелити пергаментом, а маленькі – змастити олією чи застелити харчовою плівкою.
- Якщо мармелад буде сушитися в духовці, пергамент обов’язково треба трошки змастити вершковим маслом.
- Щоб мармелад вийшов ароматнішим, в масу можна додавати різноманітні духмяні приправи: корицю, бадьян, мускатний горіх. А аби зробити зовнішній вигляд мармеладу ще естетичнішим – його варто посипати цукровою пудрою.
Мармелад з чорної смородини – це один з найсмачніших та найкорисніших десертів.