Користь груші і шкода для організму. Склад, характеристика, властивості і калорійність. У чому цінність або які вітаміни в груші.

Груші – це дуже смачні та корисні ласощі, які ростуть практично на кожному городі. Тому українцям варто знати про те, наскільки цей фрукт корисний і чи може він нашкодити організму.

Груша – це, насамперед, плід, який можна використовувати в дієтичному харчуванні. А все тому, що його калорійність на 100 грамів складає 42 калорії.

груші

І хоча калорійність фрукта низька, в ньому є дуже багато корисних елементів, які потрібні організму:

  • ферменти;
  • клітковина;
  • пектини;
  • дубильні речовини;
  • вітаміни С, B1, Р, РР;
  • фолієва кислота;
  • фітонциди;
  • органічні кислоти.

Саме тому груші варто їсти всім, а особливо дітям, вагітним та людям, у яких є проблеми з кровообігом.

Цікаво, що, незважаючи на солодкість груші, цукру в ній менше, ніж в яблуці. Тому ці фрукти можна їсти навіть людям з діабетом.

Також в груші є мікроелементи, корисні для щитовидної залози. А ще калій, який позитивно впливає на роботу серцевих м’язів.

В цілому, лікарі рекомендують груші тим, хто має проблем з серцево-судинною системою (речовини, які є в плодах, зміцнюють стіни судин), та з легенями.

Груші на дереві.
Фото: груші на дереві.

Найбільш корисні – це натуральні плоди з яскраво вираженим ароматом.

У груш ніжна м’якіть, тому вона краще засвоюється, ніж більш грубі яблука. Саме через це груші дуже рекомендують людям, у яких є проблеми з травленням.

Хворим на холецистит та гастрит треба щодня зранку з’їдати по дві груші, тоді у них не буде печії та дискомфорту в кишечнику.

стиглі груші

Цікаво, що в грушах є навіть речовини, які підіймають настрій, тому їх з впевненістю можна назвати антидепресантом.

А завдяки антибіотику арбутину, плоди добре допомагають в лікуванні інфекційних хвороб. Тому щоб провести профілактику проти бактерій та укріпити організм, треба час від часу пити грушевий сік та компот.

груші

До речі, груші позитивно впливають не тільки на роботу внутрішніх органів, а і на шкіру. Тому рекомендовано використовувати м’якіть груш в косметичних цілях, адже вони покращують колір обличчя та пружність шкіри. І, що цікаво, найбільше корисного міститься не в калірованих сортах, а в дичці.

груші

Що ж стосується шкоди, яку може нанести груша, то, звісно ж, якщо не переїдати, то фрукти не шкодять. Але є деякі виключення. Наприклад, організму літніх людей вже тяжко перетравлювати кислі груші, тому від таких краще відмовитися.

Також якщо у людини відбувається загострення захворювань шлунково-кишкового тракту, також краще не вживати груші в цей період, бо їх клітковина подразнює слизові оболонки кишківника.

Груші часто використовувалися в народній медицині, оскільки окрім вищезгаданих особливостей, вони також мають сечогінний, дезинфікуючий ефект, знижують температуру та допомагають від кашлю. Колись грушами навіть лікували рани, а також використовували, щоб вилікувати хвороби легенів.

Щоб груші не шкодили, а тільки допомагали, не варто їсти їх голодним, та перед тим, як ви зібралися споживати м’ясо. Також не рекомендується їсти груші після того, як ви вже і так добре наїлися інших страв, а ще запивати їх водою.

груші

Мабуть, єдиний справжній мінус груш полягає в тому, що вони недовго зберігаються. Тому щоб подовжити їх термін зберігання, варто тримати фрукти на холоді.

груші

Але не забувайте, що холод і мороз – різні речі. Заморожування, навпаки, шкодить грушам, тому цього робити не варто.

груші