Абрикос – це плодове дерево роду слива та родини розових. Плодом дерева є однойменний фрукт – яскравий, помаранчевий фрукт, що складається з жорсткої кісточки, солодкої та соковитої м’якоті.
Інгредієнти: Абрикоси
Відповідно до інформації вчених, батьківщиною абрикосу є Вірменія. Кісточки цього дерева було знайдено у земельних пластах, які відносять до періоду приблизно 5000 років до н.е. Одними з перших, хто навчився сушити абрикоси, були давні перси. Оволодівши цією технологією, вони почали торгувати цими плодами, знайомлячи таким чином увесь тогочасний світ із курагою.
Зміст
Калорійність і склад абрикоса.
Калорійність свіжого плоду абрикоса – 41 кал на 100 грамів продукту. У складі цього фрукту міститься безліч корисних елементів, зокрема клітковина, пектини, цукор, органічні кислоти, лікопін. Також абрикос багатий на вітаміни (А, С, Е) і на поживні речовини, такі як калій, магній, залізо, фосфор, йод тощо.
Корисні властивості стиглого абрикоса
- Регулярне вживання абрикосів запобігає дефіциту А, калію, магнію та заліза в організмі людини.
- Абрикоси позитивно впливають на травлення, допомагають людям із запором, а також із проблемами обміну речовин.
- Стиглі абрикоси мають легкий сечогінний ефект та запобігають виникненню проблем з нирками.
- Плоди абрикосового дерева покращують роботу підшлункової залози.
- У деяких випадках вживання стиглих абрикосів допомагає під час відновлення після операцій та важких захворювань.
- Абрикос слугує ефективною профілактикою онкологічних захворювань завдяки вмісту у його складі потужного антиоксинаднту – бета-каротину.
- Плоди абрикосів позитивно впливають як на фізичний, так і на розумовий розвиток людини.
Як вживати?
Абрикоси вживають у свіжому вигляді й у формі кураги.
З даних плодів виготовляють соки, джеми, компоти, киселі і навіть алкогольні вироби.
Кісточки абрикосів набули вагомої популярності у косметології.
Яка можлива шкода від абрикоса для організму.
У абрикосах міститься велика кількість цукру, тож людям, хворим на цукровий діабет, слід споживати цей фрукт вкрай відповідально.
Як зберегти плоди про запас.
Джем, мармелад, варення та компот – це далеко не повний спектр способів консервування абрикосів. Найпоширенішим методом є сушка, тобто перетворення фруктів на курагу. Цей спосіб є найнадійнішим та найпростішим для збереження корисних на смакових властивостей абрикоса протягом тривалого часу.