Користь абрикосів і можлива шкода. Які вітаміни в абрикосі. Історія, опис та характеристика.

Абрикос – це плодове дерево роду слива та родини розових. Плодом дерева є однойменний фрукт – яскравий, помаранчевий фрукт, що складається з жорсткої кісточки, солодкої та соковитої м’якоті.

Відповідно до інформації вчених, батьківщиною абрикосу є Вірменія. Кісточки цього дерева було знайдено у земельних пластах, які відносять до періоду приблизно 5000 років до н.е.  Одними з перших, хто навчився сушити абрикоси, були давні перси. Оволодівши цією технологією, вони почали торгувати цими плодами, знайомлячи таким чином увесь тогочасний світ із курагою.

абрикоси

Калорійність і склад абрикоса.

Фото: абрикоси на гілці
Фото: абрикоси на гілці.

Калорійність свіжого плоду абрикоса – 41 кал на 100 грамів продукту. У складі цього фрукту міститься безліч корисних елементів, зокрема  клітковина, пектини, цукор, органічні кислоти, лікопін. Також абрикос багатий на вітаміни (А, С, Е) і на поживні речовини, такі як калій, магній, залізо, фосфор, йод тощо.

Корисні властивості стиглого абрикоса

абрикоси

  • Регулярне вживання абрикосів запобігає дефіциту А, калію, магнію та заліза в організмі людини.
  • Абрикоси позитивно впливають на травлення, допомагають людям із запором, а також із проблемами обміну речовин.
  • Стиглі абрикоси мають легкий сечогінний ефект та запобігають виникненню проблем з нирками.
  • Плоди абрикосового дерева покращують роботу підшлункової залози.
  • У деяких випадках вживання стиглих абрикосів допомагає під час відновлення після операцій та важких захворювань.
  • Абрикос слугує ефективною профілактикою онкологічних захворювань завдяки вмісту у його складі потужного антиоксинаднту – бета-каротину.
  • Плоди абрикосів позитивно впливають як на фізичний, так і на розумовий розвиток людини.

Як вживати?

абрикоси

Абрикоси вживають у свіжому вигляді й у формі кураги.

З даних плодів виготовляють соки, джеми, компоти, киселі і навіть алкогольні вироби.

Кісточки абрикосів набули вагомої популярності у косметології.

Яка можлива шкода від абрикоса для організму.

У абрикосах міститься велика кількість цукру, тож людям, хворим на цукровий діабет, слід споживати цей фрукт вкрай відповідально.

Як зберегти плоди про запас.

абрикоси

Джем, мармелад, варення та компот – це далеко не повний спектр способів консервування абрикосів. Найпоширенішим методом є сушка, тобто перетворення фруктів на курагу. Цей спосіб є найнадійнішим та найпростішим для збереження корисних на смакових властивостей абрикоса протягом тривалого часу.

абрикоси