Якщо Ви заготовили на зиму варення з барбарису, значить, добре підготувалися до осені і холодної зими, коли кашель і нежить досить часті. Це смачне варення дає хороший ефект не тільки при кашлі, а й допомагає збити високу температуру тіла, сприяє одужанню при запаленні легенів і виводить токсини з печінки. Унікальними та корисними ягоди барбарису є завдяки комплексу вітамінів.
Інгредієнти: Барбарис, Ванілін, Цедра мандарина, Цукор
На 1 кг плодів барбарису беремо:
- 500 г цукру для пересипання;
- готуємо сироп з 850 г рідини, яка складається з соку, пущеного барбарисом і води, якщо не буде вистачати, до зазначеної кількості і 1 кг цукру;
- ще 400 г цукру додаємо в кінці варіння.
Як варити варення з барбарису.
Червоні дозрілі плоди барбарису перебираємо, миємо даємо стекти воді.
Додаємо цукор і даємо настоятися не менше, аніж добу.
За цей час ягоди повинні пустити сік, який зливаємо і готуємо на його основі сироп.
Заливаємо гарячим сиропом плоди барбарису і витримуємо 3-4 години.
Для подальшого варіння ставимо нашу заготовку варитися спочатку на сильний вогонь закривши кришкою.
Дочекавшись закипання зменшуємо вогонь до слабкого і прибираємо піну що буде з’являтися.
Варення легенько помішуємо, щоб не пошкодити ягоди і варимо до готовності, прикривши кришкою. Варення вважається готовим, якщо ягоди осіли на дно, а сироп став прозорим.
За 10 хв. до кінця варіння варення додаємо решту 400 г цукру. Деякі господині додають трішки ванілі або цедру мандарина, але ароматним варення буде і без цих компонентів.
Потім, варення знімаємо з плити і даємо йому охолонути.
Готове барбарисове варення розфасовуємо в чисті банки і закриваємо пластмасовими кришками. Воно добре зберігається при кімнатній температурі.
Крім лікувальних властивостей, таке варення з барбарису добре поєднується з м’ясними стейками і сиром.