Шипшина – це один з найкорисніших плодів. Вона допомагає при респіраторних захворюваннях, застудах. Тому обов’язково треба мати шипшинові заготовки на зиму. І повидло – це один з найсмачніших варіантів.
Як зробити повидло з шипшини
Для початку, зберіть достатнього багато шипшини, бажано, щоб ягоди були великого розміру.
Розріжте ягідки на дві чи чотири частини, добре вичистіть насіння, колючі волосинки.
Після цього складіть шипшину в ємність. Це може бути таз, каструля, сотейник або інший посуд.
Далі необхідно залити ягоди водою, щоб вона покривала їх шаром, вищим від шипшини на 1 міліметр. Після цього ягоди необхідно зварити та остудити.
Коли шипшина охолоне – перетріть її через сито та зважте. Це необхідно, щоб розрахувати кількість цукру. Треба брати по 800 грамів цукру на 1 кілограм пюре.
Спочатку шипшину треба варити без цукру, а лише через 15 хвилин після початку варіння досипати цукор, добре розмішати та прокип’ятити протягом 25-ти хвилин.
Не вмикайте сильний вогонь, варіть повидло на повільному та постійно мішайте – так воно не приставатиме до дна.
Готове повидло треба розлити в сухі, попередньо стерилізовані банки. Але якщо ви зберігаєте повидло в холодильнику – можна обійтися без стерилізації. Для зберігання в кухонній шафі, льоху чи коморі, стерилізуйте півлітрові банки 20 хвилин і літрові банки 25 хвилин.
Таке повидло варто їсти як самостійний десерт. Бо додаткова термічна обробка, яку повидло проходитиме, якщо його додати в пиріжки, негативно вплине на корисні якості продукту.
Тому смакуйте натуральне повидло, мастіть його на хліб або печиво і покращуйте свій імунітет.