Корінь пастернаку: корисні властивості і шкода рослини пастернак, як виглядає і як приготувати на зиму.

Пастернак – це цікава та смачна рослина, яку часто використовують в якості додатку до різних страв.

Користь пастернаку для здоров’я

Користь пастернаку для здоров'я організму.

Пастернак – це, дійсно, дуже корисна рослина. В ній є безліч речовин, які позитивно впливають на організм. А саме:

  • вуглеводи;
  • каротин;
  • вітамін С;
  • ефірні масла;
  • вітаміни В1, В2, РР, С;
  • мінеральні солі.

У кореня пастернаку більш гострий смак біля стебла та більш солодкий на хвостику.

Пастернак серед усіх коренеплодів найкраще засвоюється організмом. Він покращує травлення, тонізує, поліпшує апетит, зміцнює стіни судин. У давнину настоянку з пастернаку використовували для лікування важко хворих. Треба було взяти корінь подрібнити, настояти на воді та дати 100 мл настою з ложкою меду 3 рази на день до прийняття їжі.

Також пастернак використовували і як сечогінний засіб, бо завдяки калію він виводить воду з організму.

А ще, його можна використовувати для профілактики серцево-судинних захворювань, та використовувати в якості заспокійливого.

Пастернак корисний для діабетиків, бо в ньому є нешкідлива для них фруктоза і сахароза.

За допомогою пастернаку можна навіть знімати спазми в шлунково-кишковому тракті та прибирати кольки в печінці або нирках.

Його також рекомендують чоловікам, у яких є проблеми з потенцією.

Шкода і протипоказання

Шкода і протипоказання пастернаку

Якщо у людини дуже чутлива та світла шкіра, їй треба обережно вживати пастернак, бо він підвищує чутливість до ультрафіолету.

Також у деяких людей спостерігається індивідуальна алергія на продукт, але таке буває вкрай рідко.

Як зберегти пастернак на зиму

Як зберегти пастернак на зиму

Пастернак дуже легко виростити на городі та зберігати в підвалі. Треба лише, щоб в приміщенні була температура приблизно +3 – +5, а також дуже сухе повітря.

Також можна заморозити пастернак в морозильній камері , і там його зберігати.

А якщо город у вас прямо біля будинку, то можна просто зрізати бадилля, а корені лишити в землі, підгорнути та витягати по одному, коли це буде необхідно. В землі пастернак зберігається ще краще, ніж в холодильнику чи льоху.

Тому висаджуйте або купляйте пастернак, додавайте його в страви  та завжди будьте здорові.