Пастернак – це цікава та смачна рослина, яку часто використовують в якості додатку до різних страв.
Інгредієнти: Корінь пастернаку
Користь пастернаку для здоров’я
Пастернак – це, дійсно, дуже корисна рослина. В ній є безліч речовин, які позитивно впливають на організм. А саме:
- вуглеводи;
- каротин;
- вітамін С;
- ефірні масла;
- вітаміни В1, В2, РР, С;
- мінеральні солі.
У кореня пастернаку більш гострий смак біля стебла та більш солодкий на хвостику.
Пастернак серед усіх коренеплодів найкраще засвоюється організмом. Він покращує травлення, тонізує, поліпшує апетит, зміцнює стіни судин. У давнину настоянку з пастернаку використовували для лікування важко хворих. Треба було взяти корінь подрібнити, настояти на воді та дати 100 мл настою з ложкою меду 3 рази на день до прийняття їжі.
Також пастернак використовували і як сечогінний засіб, бо завдяки калію він виводить воду з організму.
А ще, його можна використовувати для профілактики серцево-судинних захворювань, та використовувати в якості заспокійливого.
Пастернак корисний для діабетиків, бо в ньому є нешкідлива для них фруктоза і сахароза.
За допомогою пастернаку можна навіть знімати спазми в шлунково-кишковому тракті та прибирати кольки в печінці або нирках.
Його також рекомендують чоловікам, у яких є проблеми з потенцією.
Шкода і протипоказання
Якщо у людини дуже чутлива та світла шкіра, їй треба обережно вживати пастернак, бо він підвищує чутливість до ультрафіолету.
Також у деяких людей спостерігається індивідуальна алергія на продукт, але таке буває вкрай рідко.
Як зберегти пастернак на зиму
Пастернак дуже легко виростити на городі та зберігати в підвалі. Треба лише, щоб в приміщенні була температура приблизно +3 – +5, а також дуже сухе повітря.
Також можна заморозити пастернак в морозильній камері , і там його зберігати.
А якщо город у вас прямо біля будинку, то можна просто зрізати бадилля, а корені лишити в землі, підгорнути та витягати по одному, коли це буде необхідно. В землі пастернак зберігається ще краще, ніж в холодильнику чи льоху.
Тому висаджуйте або купляйте пастернак, додавайте його в страви та завжди будьте здорові.