Корінь кульбаби: лікувальні властивості, застосування і протипоказання в народній медицині, заготівля на зиму. Кава і чай з коренів кульбаби.

Про корінь кульбаби і його лікувальні властивості люди дізналися дуже і дуже давно. Але, в народній медицині, як в принципі, і більшість рослин, корінь кульбаби має не лише лікувальні властивості, але і ряд протипоказань. Однак, про все по порядку.

Щоб максимально зберегти лікувальні властивості, викопувати коріння кульбаби необхідно ранньою весною, коли тільки починають з’являтися листочки рослини, оскільки, саме в цей момент в корені зосереджена величезна кількість поживних речовин, а значить, і цілющих властивостей. Коли рослина зацвітає, вся сила з кореня переходить в верхню частину кульбаби. Ще один сприятливий період для заготівлі на зиму – пізня осінь, після настання перших заморозків. Листя починають відмирати, сік в них вже не надходить, і всі поживні речовини переходять в корінь, оскільки рослина готується до зими.

корінь кульбаби
Фото. Корінь кульбаби.

Коріння ретельно промиваємо і сушимо на свіжому повітрі. Потім нарізаємо невеликими шматочками і відправляємо в духовку, розігріту до 50-60 градусів, поки коріння не висохнуть і не стануть хрусткими.

Сушений корінь кульбаби
Фото. Сушений корінь кульбаби

Сухі шматочки подрібнюємо в кавомолці або в ступці. Хто як більше любить. У такому вигляді сухий корінь кульбаби можна використовувати для приготування смачних, корисних і незвичайних напоїв.

Мелений корінь кульбаби
Фото. Мелений корінь кульбаби.

Одним з основних способів використання коренів кульбаби в народній медицині є приготування настою. Він допомагає при таких захворюваннях: екзема, анемія, біль в животі, венеричні захворювання, запор, геморой, хвороби шкіри, алергічні висипання, хвороби жовчного міхура, легеневі захворювання і т.д. Цей список можна продовжувати. Дивовижний настій коренів кульбаби допомагає також поліпшити обмін речовин і полегшити стан хворих склерозом і атеросклерозом.

Настій коренів кульбаби
Фото. Настій коренів кульбаби.

Незважаючи на величезну користь, є категорія людей, яким настій з кульбаб протипоказаний. Це люди з такими захворюваннями: виразка, гастрит, непрохідність жовчних шляхів. Крім того, абсолютно всім рекомендується дотримуватися встановленої дози прийому настою, в разі надмірного вживання можливе виникнення таких неприємних симптомів, як блювота і діарея.

Чай з кореня кульбаби

Чай з кореня кульбаби.
Фото. Чай з кореня кульбаби.

Чай з кульбаб надає стимулюючу дію на шлунково-кишковий тракт, знижує рівень артеріального тиску і «поганого» холестерину.

Щоб приготувати чай з кореня кульбаби, необхідно залити 1 ст.л. порошку 200 мл. окропу, дати настоятися в темному місці протягом 1 години. Вживати всередину по третині склянки, три рази в день за 30 хвилин до їжі. Курс не повинен перевищувати 7 днів.

Такий чай також показаний людям з ослабленим апетитом, оскільки, напій стимулює вироблення жовчі, слини і шлункового соку.

Кава з коренів кульбаби

Кава з кульбаб
Фото. Кава з кульбаб.

Ще один лікувальний настій з коренів кульбаби це, так звана, кульбабова кава. Він відмінно тонізує і бадьорить, збагачує організм вітаміном С, при цьому, не містить шкідливого кофеїну.

Щоб приготувати кульбабову каву, коріння необхідно готувати в духовці як описано вище, але трохи довше – поки воно не стане бурого кольору. Потім можна заварювати замість вашої звичайної кави, при бажанні, можна додати кориці.

Зберігати мелений порошок коренів необхідно в сухому місці, в щільно закритому посуді, щоб уникнути попадання в нього вологи. Використовувати в міру необхідності.

Тепер Ви знаєте як сушити і заварити корінь кульбаби, але крім цього з нього готують і настоянки на спирту, а з листя і квіток роблять цілющі заготовки на зиму.