Корінь хрону: корисні властивості та рецепти як зберігати хрін на зиму в домашніх умовах.

Хрін є трав’янистою рослиною з роду капустяних. Він містить корисні речовини у всіх своїх частинах: у корінні, стеблах і листках. Без хрону важко уявити засолені та мариновані огірки, помідори, гриби та яблука. А з його коріння господині готують смачні приправи, соуси. Без нього не змогли обійтися в народній та офіційній медицині.

Коріння хрону вміщує 150-250 мг вітаміну C, а це в 5 разів більше, ніж в лимонах та апельсинах. Також він насичений (до 7%) вуглеводами, ефірними оліями, фітонцидами та мінеральними солями.

Корисні властивості хрону

В народній медицині настій з коренів хрону застосовують, як сечогінний засіб, коли в сечовому міхурі є камені. Люди, в яких хворі суглоби прикладають кашку з хрону до тих місць, де відчувається біль. Варто пам’ятати, що довго тримати на шкірі ні хрін (ні гірчицю) не можна, щоб не отримати опік. Хрін цінують за протимікробну дію. Його сік розводять водою і полощуть горло при різних запальних захворюваннях рота та носа, в тому числі й ангіні. Хрін вміщує білок (лізоцим). Він має бактерицидну дію та застосовується в офіційній медицині. Кашку з кореня хрону використовують для лікування гнійних ран і виразок.

Кашка з кореня хрону

Коріння хрону застосовується і в косметології, для видалення пігментних плям і ластовиння. А маска з коренів хрону та яблук, натертих порівну, допомагає зменшити розширені пори.

Застосування в кулінарії

Але найбільшою популярністю хрін користується в кулінарії. З його коренів готують гостру приправу до салатів та м’ясних і рибних страв. У невеликих дозах він може покращити роботу кишківника, вбиваючи шкідливі бактерії, підвищити апетит та допомогти перетравитися білковій їжі.

корінь хрону

Приправу з хрону подають до рибних холодних страв (відварна риба цілком, холодець тощо), до риби гарячого копчення (севрюга, осетрина) і, навіть, до кулеб’яки та пирогів з рибою, якщо їх не скуштували в гарячому вигляді, а залишили на наступний день.

Крім страв із риби, приправа з хрону добре підходить і до холодних страв із м’яса, особливо зі свинини, наприклад, холодцю. За давньою традицією на Русі страви зі свинини їли протягом всіх різдвяних свят, які тривали аж до Водохреща (19 січня). А на Василія (14 січня, старий Новий Рік) зазвичай варилася свиняча голова, до якої подавалася приправа з хрону.

Приправу з хрону можна смакувати з заливним із птиці, з холодною відвареною яловичиною, телятиною та яловичими нутрощами. Лише до баранини вона не підходить.

Приправа з хрону

Найкраще цю приправу готувати перед тим, як планується її спожити. Не варто також залишати її більше ніж на 1-2 дні, бо вона вивітриться і втратить свій пікантно-гострий смак. Через 2 доби та більше, хрін не має вже такої сили як раніше.

На Русі в приправу з хрону не додавали оцту, тому що вважалося, що він вбиває корисні речовини хрону (варто знати, що оцет в традиційних українських стравах не використовувався зовсім).

Хрін по-польськи

Приправу з хрону з додаванням оцту, яка називається «Хрін по-польськи» (трохи дивна назва, бо про Польщу не йдеться), готували на території Білорусії, на Волині, а найбільш поширеною вона є в Литві. Звідки й прийшов цей рецепт. Вона може зберігатися від 2 тижнів до 1 місяця та є витривалою при транспортуванні, але, звичайно, смак з часом втрачається.

Приправа з хрону спочатку віддає специфічно м’які, ніжні та солодкі смакові нотки, які несподівано переходять в надзвичайно сильне, гостре та пікантне відчуття в роті. Вона надзвичайна. Готувати її слід перед подачею на стіл. Відмінні смакові якості приправа зберігає протягом 4-6 годин.

Приправа з хрону

Колись приправа з хрону під час застілля «виступала у двох амплуа». Виконуючи кулінарну роль вона надавала стравам особливого смаку, а також була приводом для жартів та веселощів за столом. Люди, що куштували приправу з хрону вперше або не знали секрету, як її правильно споживати, найпершими потрапляли в смішні ситуації. Адже, якщо проковтнути хрін не прожовуючи, то доведеться справитися з гострими відчуттями, які не кожному під силу. Тому варто правильно його куштувати: спочатку необхідно відкусити шматок риби або м’яса, потім взяти невелику порцію приправи та прожувати все разом, а вже потім можна ковтати.

Колись за часів Київської Русі існував звичай, так зване, випробування для нареченого та нареченої. Їх пригощали такими стравами, куди потрібно було обов’язково додавати приправу з хрону. Іноді наречений, не впоравшись із завданням, отримував відмову, хоча у нього було багато інших позитивних рис характеру.

корінь хрону

Для того щоб приготувати приправу солодко-гострою треба знати секрет, без якого вона не вийде смачною та пікантною. Найголовніше, щоб корінь хрону був високої якості. Він має бути соковитим, міцним, без пошкоджень всередині та діаметром, як великий палець. Якщо є гнилі, побиті та порізані місця їх необхідно відразу видалити.

З не соковитого кореня хрону ніяк не вийде приготувати смачну гостру приправу. Якщо іншого немає, а лише такий, то його можна розмочити, щоб пізніше було легше подрібнювати, проте частина соку (якого й так мало) залишиться в воді. Потрібного аромату та гостроти уже не буде. До того ж термін зберігання приправи з такого кореня лише 3-4 години.

Класична українська приправа з хрону

Класична російська приправа з хрону

Всі господині повинні вміти готувати таку приправу. Для цього простого рецепта необхідно взяти:

  • кілька свіжих великих коренів хрону;
  • цукор і сіль (за смаком);
  • кілька чайних ложок соку свіжого лимона;
  • жирна сметана (за смаком).

Спочатку треба свіже коріння хрону почистити гострим ножем, помити в холодній воді та потерти на дрібній тертці. Для того щоб він не вивітрювався, краще терти невеликими порціями та відразу перекладати в банку (в яку заздалегідь слід налити невелику кількість холодної кип’яченої води), що добре закривається. Коли все коріння буде потерте, треба перемішати його з водою, так щоб утворилася густа каша. Якщо планується використовувати сік лимону, тоді води необхідно взяти менше, тому що приправа повинна вийти густою. Після цього приправу треба посолити та додати цукор за смаком. Перед подачею на стіл в хрін можна поставити сметану, суміш ретельно перемішати та запропонувати її гостям та рідним до будь-яких м’ясних або рибних страв. Свіжі смакові якості приправи зберігаються протягом 10-13 годин.

Соус хріновина – “чортівня”: як приготувати в домашніх умовах

чортівня

Варто наголосити, що це дуже популярний соус і прекрасна заготівля на зиму, яку не потрібно кип’ятити. Для його приготування необхідно взяти:

  • стиглі помідори – близько 3 кг;
  • свіжий корінь хрону – 250 г;
  • часник – 250 г;
  • сіль, цукор, чорний мелений перець (за смаком).

Для початку слід підготувати овочі: помити, почистити та вирізати все, що непридатне в їжу. Потім, помідори, хрін і часник необхідно пропустити через м’ясорубку. В результаті вийде рідкувата консистенція. До неї треба додати сіль, цукор та чорний мелений перець за смаком. Після цього суміш можна розкласти в чисті банки та закрити щільними кришками. Зберігати соус варто в холодильнику. При кімнатній температурі він швидко зіпсується.

Корінь хрону на зиму

З кореня хрону готують не лише соуси та приправи, його можна зберігати ще й в сирому вигляді. Існує дуже хороший спосіб зберегти його на зиму. Для цього необхідно після викопування хрону зрізати з нього бадилля на 1-1,5 см вище кореня, і очистити від землі. Потім скласти в ящики рядами, таким чином, щоб коріння не прилягали одне до одного. Кожен ряд треба пересипати чистим, просіяним піском без домішок і глини. Потім раз на тиждень слід пісок в ящику трохи поливати водою, так, щоб він був завжди вологим. Таким чином, хрін добре зберігається при температурі близькій до нуля у вологому підвалі та залишається соковитим і свіжим.

У відео нижче можна довідатися про ще деякі цікаві факти про хрін, його властивості та використання:

Ще одне відео, також варте уваги, тут підібрані відомості про хрін, його користь і шкоду для здоров’я.